CNA a amendat Antena 3 cu 10.000 lei, pentru emisiunea "100 de minute" si 7 stiri in care a fost prezentata "informatia eronata" conform careia Elena Udrea a cerut controlul de la CJ Arges, care a dus la arestarea lui Constantin Nicolescu, postul neasigurand astfel informarea corecta a publicului, informeaza Mediafax.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a sesizat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la emisiunea "100 de minute" difuzata pe Antena 3 in 28 ianuarie, de la ora 17.00, si moderata de Alessandra Stoicescu.

"In cadrul emisiunii, moderatorul (Alessandra Stoicescu - n.r.) a prezentat, in repetate randuri, informatii eronate si a adus acuzatii ministrului Elena Udrea, fara ca in sustinerea acestora sa fie aduse dovezi (...) Moderatorul a afirmat ca Elena Udrea a si, respectiv, a controlul de la Consiliul Judetean Arges, care ar fi condus la arestarea presedintelui acestei institutii", se arata in sesizare.

Pe de alta parte, MDRT a sesizat CNA cu privire la sapte stiri difuzate pe Antena 3 in 29 ianuarie. "In toate cele sapte stiri a fost prezentata informatia eronata conform careia ministrul Elena Udrea a cerut controlul de la Consiliul Judetean Arges, care ar fi condus la arestarea presedintelui acestei institutii. Informatia este neadevarata si nu a fost sustinuta cu dovezi".

Cei mai multi dintre membrii CNA au spus ca in emisiunea "100 de minute" nu a fost prezentata nicio dovada ca Elena Udrea ar fi cerut controlul de la CJ Arges. Totodata, Ioan Onisei, vicepresedintele Consiliului, a atras atentia ca titlurile postate pe ecran in cadrul celor sapte stiri reclamate au fost incorecte, intrucat contineau aceeasi informatie, potrivit careia Elena Udrea ar fi cerut respectivul control.

Realitatea TV, amendata cu 20.000 de lei pentru nerespectarea legislatiei audiovizuale privind dreptul la propria imagine

Membrii CNA au mai decis marti sa amendeze postul de televiziune Realitatea TV cu 20.000 de lei, pentru incalcarea unor prevederi ale legislatiei audiovizuale privind dreptul la propria imagine, dupa ce au analizat aspecte semnalate intr-o sesizare a Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor referitoare la emisiunea "Bursa pariurilor", informeaza Agerpres.

Totodata, CNA a stabilit ca Realitatea TV a incalcat prevederi potrivit carora realizatorii emisiunilor au obligatia sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa puna in vedere interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin.

Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor a sesizat vineri CNA in legatura cu "abaterile si excesele repetate de la un cadru de mediatizare impartial", in spiritul unei corecte informari a publicului, practicate in cadrul emisiunii 'Bursa pariurilor' de pe postul Realitatea TV.

"Emisiunea care - citandu-i pe realizatori - isi propune "dezvoltarea zvonurilor, a culiselor, scenariilor din lumea politica, dar nu numai" genereaza situatii de dezinformare si atac la persoana pe baza unor informatii neverificate, dar carora, prin comentarii, li se acorda prezumtia de veridicitate si credibilitate", se arata in sesizare.

Reclamatia mai semnaleaza ca, in conditiile in care, in schimbul unor sume de bani oferite ca premii, telespectatorii sunt antrenati in validarea unor informatii neverificate, se depaseste cadrul deontologic jurnalistic, transformand 'intr-o tinta publica' - contra unui castig material - orice persoana publica pe care realizatorii doresc sa o incrimineze pe baza unor zvonuri.

In alta ordine de idei, in cadrul emisiunii, Cornel Nistorescu a afirmat in trei randuri ca Mircea Basescu, fratele sefului statului, a facut export de armament.

CNA respinge reclamatia lui Mircea Basescu impotriva postului de televiziune Realitatea TV

Membrii CNA au apreciat, in sedinta de marti, ca emisiunea "Test despre stres", difuzata de Realitatea TV pe 19 februarie si in legatura cu care Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, a trimis o sesizare, nu incalca reglementari audiovizuale.

"Consiliul a apreciat ca nu se incalca reglementarile privind audiovizualul, intrucat in emisiune a fost retinut punctul de vedere al lui Mircea Basescu de doua ori. De asemenea, unii dintre invitati au sustinut punctul sau de vedere, lucru care a fost de natura sa echilibreze dezbaterea", a declarat presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Anterior, Mircea Basescu a trimis CNA o sesizare referitoare la o campanie de presa impotriva sa dusa de Realitatea TV.

Postul 10 TV, amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea legislatiei audiovizuale privind dreptul la propria imagine

Membrii CNA au mai decis marti sa amendeze postul de televiziune 10 TV, cu 10.000 de lei, pentru nerespectari ale legislatiei audiovizuale privind dreptul la propria imagine in emisiunea 'Nasul' din 16 februarie, dupa ce au analizat aspecte dintr-o sesizare venita de la Dan Radu Rusanu, chestor al Senatului, informeaza Agerpres.

Totodata, CNA a stabilit ca 10 TV a incalcat prevederile potrivit carora realizatorii emisiunilor au obligatia sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa puna in vedere interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin; staruinta moderatorului trebuie sa fie convingatoare, astfel incat sa ajute publicul sa-si formeze o opinie corecta.

Anterior, senatorul Dan Radu Rusanu a reclamat ca in emisiunea "Nasul" din 16 februarie prezentatorul emisiunii, Radu Moraru, continua sa-l "persifleze" si sa-i "ia in deradere numele".

Dan Radu Rusanu afirma ca Radu Moraru a facut referiri la existenta unor presupuse afaceri intre diverse persoane implicate in acest caz si familia lui, aspect nesustinut de vreo proba.

RCS&RDS, amendat cu 10.000 de lei pentru ca nu retransmite TV 5 in pachetul analogic in mai multe localitati

Membrii CNA au decis marti sa amendeze SC RCS& RDS, cu 10.000 de lei, pentru ca nu retransmite in pachetul analogic, in 26 de localitati din Romania, postul TV 5, potrivit Agerpres.

De asemenea, membrii Consiliului au solicitat RCS&RDS sa intre in legalitate in termen de sapte zile.

Anterior, SC RCS&RDS a trimis CNA un document in care explica faptul ca societatea se afla in plin proces de modernizare a tuturor statiilor TV la nivelul intregii tari.