"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta", a anuntat ministrul Muncii, Ioan Botis, la finalul sedintei de Guvern in care s-a decis asumarea raspunderii pe Legea privind Dialogul Social. Ministrul a precizat ca negocierile intre sindicate si patronate asupra salariilor vor avea loc la nivel sectorial. Practic, contractele colective vor fi semnate la nivel sectorial. In acest fel, va fi intarita pozitia liderilor de sindicat din linia a doua, dar va fi slabita forta liderilor "de rang national", a precizat Botis.

  • "Le slabesc, intr-adevar, pozitiile liderilor de rang national pentru ca, intr-un fel sau altul, pierd obiectul muncii. Stiti foarte bine ca obiectul muncii era legat de semnarea contractului colectiv la nivel national. Dar liderii sectoriali, liderii de linia a doua, de linia a treia, vor avea de castigat. Isi vor intari foarte mult pozitiile si vor fi mult mai apropiati de membrii de sindicat", a precizat ministrul.

"Este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convina impreuna partenerii care este forta lor de dezvoltare", a explicat Ioan Botis.

In ceea ce priveste calculul salariilor, se va stabili prin Hotarare de Guvern un salariu minim brut in plata pe economie. Peste acesta se vor negocia, la nivel sectorial sau de unitate, salarii mai mari.

"E o reforma importanta, pentru ca va crea sindicate si patronate puternice si vom avea parteneri credibili de dialog", a precizat ministrul muncii.

Acesta a afirmat ca la nivelul Ministerului Muncii nu este inregistrat niciun contract colectiv la nivel national. "In conditiile in care partenerii nu s-au inteles, noi suntem depozitarii acestui contract, dar daca partenerii nu ajung la un consens ei nu pot depune acest contract la Ministerul Muncii. Azi va confirm ca nu s-a depus pana la aceasta ora un contract colectiv de munca la nivel national. In consecinta, Romania nu are contract colectiv la nivel national", a mai spus Botis.

  • Noua Lege a dialogului social mai prevede ca functionarul care intra in greva nu va fi salarizat pe acea perioada, insa i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.

Noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest consiliu.

  • O alta prevedere a proiectului este constituirea un Consiliu national tripartit de dialog social, prezidat de primul-ministru, cu rol consultativ, unde se vor regasi reprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului. Contractele colective la nivel de sector vor fi extinse cu aprobarea consiliului si prin ordin al ministrului muncii.

"Este un consiliu care va avea o importanta majora pentru deciziile pe care guvernul le va lua in plan economic", a subliniat ministrul. Totodata, prin aceasta lege, contractele de munca ale liderilor de sindicat raman in vigoare pe perioada desfasurarii activitatii sindicale si nu vor mai fi suspendate, asa cum se intampla in prezent.

Tot in ceea ce priveste intarirea dialogului social, va fi creat un Oficiu de Mediere si Arbitraj, prin care a fost "mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declansarii grevei spre dialog, spre conciliere", a mai spus Ioan Botis.

Guvernul a decis joi angajarea raspunderii in fata Parlamentului asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social.

"Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Premierul a mentionat ca proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.