​​La sfarsitul lunii iulie, gradul de absorbtie al fondurilor europene se situa la 13,25%, ceea ce inseamna ca dintr-un disponibil de 19,2 miliarde euro am reusit sa efectuam plati de 2,55 miliarde euro. Incepand din luna august, guvernul a decis sa reduca plafonul in limita caruia se acorda prefinantarea proiectelor cu fonduri europene, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar rezultatul a fost ca volumul platilor catre beneficiari a totalizat doar 346 milioane lei, in scadere fata de cele aproape 600 milioane lei platite in august anul trecut, suma fiind egala cu cea platita in august 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu alte cuvinte, am muncit din greu timp de doi ani pentru a ajunge de unde am plecat…

In primele opt luni din 2011, suma platita beneficiarilor a fost de 4,3 miliarde lei, de peste doua ori mai mare fata de cea platita in perioada corespunzatoare a anului trecut, dar daca ultimele 4 luni din 2011 vor fi similare lunii august, cresterea anuala va ajunge de la peste 100% in prezent, la mai putin de 25% in decembrie.

Pentru 2011, Guvernul si-a propus atragerea a 2,5-3 miliarde euro, dar aceasta tinta va fi ratata cu brio, indiferent de eforturile pe care guvernantii, in frunte cu Emil Boc le vor face in acest sens.

Ca idee, pana la mijlocul anului 2008, Polonia a reusit atragerea in totalitate a fondurilor puse la dispozitie in primii 3 ani de la aderarea la UE, iar Ungaria a avut in 2007 un grad de absorbtie de 80%, detalii aici.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.