Premierul Emil Boc a transmis celor doua camere ale Parlamentului propunerile de infiintarea a Ministerului Afacerilor Europene si de numire a lui Leonard Orban in functia de ministru al afacerilor Europene. Propunerile au fost facute potrivit articolului 85, alin. 2 si 3 din Constitutia Romaniei, informeaza Guvernul printr-un comunicat. Potrivit acestuia, ministerele prevazute in Hotararea Parlamentului Romaniei 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului.

Emil Boc solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.

Noul ministru va coordona procesul de absorbtie a fondurilor europene, precum si politicile si strategiile din domeniul afacerilor europene.