Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca, desi institutia pe care o conduce isi propune sa sprijine beneficiarii de fonduri europene, nu va ezita sa ceara retragerea prefinantarilor sau a finantarilor in cazul nerespectarii legii sau a nerealizarii lor la timp, transmite Mediafax.

Leonard OrbanFoto: HotNews.ro

"Vom incerca sa venim in sprijinul tuturor beneficiarilor, fie ca sunt privati sau publici. Pe de alta parte, vrem sa solicitam rigurozitate nu numai autoritatilor de management, ci si beneficiarilor, indiferent care sunt ei. De aceea, nu voi ezita sa solicit autoritatilor responsabile, atunci cand va fi cazul, sa retraga fie prefinantari in cazul in care cerintele actuale nu sunt respectate si, de asemenea, sa se retraga finantarile", a spus Orban.

Ministrul s-a declarat constient de faptul ca va fi "o chestiune extrem de dureroasa, extrem de dificila". "Dar sa fie foarte clar: in masura in care exista riscul major sau aproape va fi imposibil ca unele proiecte sa fie realizate pana la finalul intervalului din perspectiva financiara 2007-2013 - finalul va fi 2015 -, nu vom ezita sa solicitam retragerea finantarilor", a spus Orban.

Ministrul a precizat ca vor fi stabilite criterii foarte clare in acest sens, "care sa nu poata fi contestate si care sa fie obiective".

"In momentul de fata, exista prevederi clare privind prefinantarile si care vizeaza in mod special zona publica. Daca in patru luni de la primirea prefinantarilor nu sunt transmise catre Autoritatea de Management cereri de rambursare, se poate retrage prefinantarea. De asemenea, daca in termen de sase luni de zile de la momentul acordarii prefinantarii nu s-a atins un minimum de 60% de solicitari de rambursare din valoarea prefinantarii, se poate retrage restul de prefinantare. Sunt prevederi incluse in legislatie in cursul verii si care vor fi strict aplicate", a explicat Orban.

  • Leonard Orban: Terminam in noiembrie propunerea de realocare a fondurilor; cerem bani de reabilitare termica

Ministrul Afacerilor Europene a mai declarat miercuri ca propunerea de realocare a fondurilor intre diferite programe operationale va fi facuta pana la sfarsitul lui noiembrie, el spunand ca va cere bani pentru reabilitarea termica a locuintelor.

"O alta prioritate o constituie finalizarea, pana la sfarsitul lunii noiembrie, a propunerii de realocare de fonduri in cadrul si intre programele operationale, care sa fie agreate la nivelul Guvernului, transmise Comisiei Europene si apoi sa fie aprobate de CE", a spus Orban.

Ministrul a explicat ca "aceasta propunere va tine cont de gradul de absorbtie existent in momentul de fata, de proiectele aprobate si aflate in derulare, de stadiul lor si pana la urma de performanta fiecarei autoritati de management".

"Vom tine cont bineinteles si de necesitatile pe care le avem, de faptul ca ceea ce fusese identificat la un moment dat trebuie actualizat. Ma refer la faptul ca vom face demersuri pentru a solicita realocarea de fonduri pentru o activitate extrem de importanta: reabilitarea termica a locuintelor", a spus Orban.

Ministrul a facut aceste declaratii la un eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cu tema "Depasirea impasului in accesarea fondurilor europene. Probleme si solutii".