Statele Uniunii Europene au decis luni, in cadrul Consiliul ministrilor agriculturii, deblocarea programului de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 si 2013. "Sunt foarte bucuros ca statele membre au deblocat programul de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 si 2013. Am cerut deja directiei mele generale sa se mobilizeze si sa ia toate masurile pentru a asigura continuitatea programului in aceasta iarna", a declarat comisarul european Dacian Ciolos.

In luna octombrie, in urma unei tentative de deblocare a programului, Dacian Ciolos a declarat ca argumentele folosite de unele state pentru a respinge programul de ajutor alimentar sunt depasite. "Sunt consternat ca nici astazi Consiliul nu a putut debloca programul de ajutor alimentar pentru persoanele defavorizate pentru anii 2012 si 2013. Argumentele tehnice sau juridice avansate de unele state membre pentru a respinge acest program sunt depasite", a declarat Dacian Ciolos.

  • Programul european de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizatiilor caritabile europene. De exemplu, 51% din produsele distribuite in 2010 de Federatia Europeana a Bancilor de Alimente au venit din PEAD. In fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din 20 de state membre ale Uniunii Europene beneficiaza de ajutoarele alimentare distribuite in cadrul acestui program. In Romania, in 2010, au beneficiat de acest program peste 2.800.000 de persoane: pensionari, persoane fara venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap.

In urma unei plangeri a Germaniei, Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca aceste achizitii sunt incompatibile cu PAC, obligand Comisia Europeana sa revina la nivelul stocurilor existente. Insa, Comisia a gasit o modalitate de a trece peste decizia Curtii, insa s-a lovit de obiectiile a sase state: Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Danemarca si Suedia. Acestea considerau ca sistemul nu mai trebuie sa apartina de PAC (Politica Agricola Comuna), ci de bugetele sociale ale fiecarui stat membru.

In urma deciziei Curtii de Justitie din 13 aprilie 2011 care a declarat ilegale dispozitiile planului pentru 2009, ce prevedea achizitia de pe piata a produselor alimentare, planul pentru anul 2012 a trebuit adoptat cu un buget foarte redus. Astfel, pe 10 iunie 2011, Comisia Europeana a fost nevoita sa adopte un plan pentru 2012 limitandu-l la stocurile de interventie disponibile, ceea ce reprezinta un buget de 113,5 milioane euro, adica mai putin de un sfert din planurile precedente.

Pentru a depasi dificultatile juridice ridicate de unele State membre, pe 3 octombrie, Comisia a adoptat in procedura de urgenta o noua propunere amendata. Aceasta propune o finantare exclusiva din bugetul Uniunii Europene.

Pe 17 septembrie 2010, Comisia adoptase deja o propunere revizuita a regulamentului de baza al PEAD. Dincolo de alinierea la Tratatul de la Lisabona, principalele modificari au avut in vedere introducerea unei cofinantari nationale mai avantajoase (de 25% si de 10% pentru statele membre beneficiare ale Fondului de Coeziune) fata de 50% si de 25% in propunerea din 2008, pentru a facilita participarea statelor membre la acest program.

  • Ideea unui sistem de solidaritate care permite sa se redistribuie surplusurile agricole sub forma de ajutor alimentar celor defavorizati a fost pusa in practica in 1987 de Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene din acel moment. Intre timp, chiar daca surplusurile alimentare au scazut, fondurile alocate au tot crescut pana in acest an. Programul este finantat de Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar bugetul sau a crescut de la aproape 100 milioane de euro in 1987, la aproape 500 milioane de euro incepand cu 2009. Participarea la acest program este facultativa. Nouasprezece dintre cele 27 de state ale UE beneficiaza de acest program, insa in ultimii doi ani stocurile au scazut foarte mult si astfel, Comisia Europeana este nevoita sa adopte masura reducerii bugetului.