Leonard Orban: Am adoptat un proiect privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2012, 13:06 Economie | EuROfonduri

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, a anuntat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. "Este un document absolut necesar, pana acum nu a existat o forma institutionalizata de cooperare intre intre Parlament si Guvern(...) Este un instrument foarte util, necesar de foarte mult timp", a motivat Orban necesitatea adoptarii actului normativ. Acesta a precizat ca adoptarea actului normativ este un angajament pe care si l-a asumat inca de cand a fost pus in functia de ministru.

Orban a spus ca exista si in acest moment un mecanism "de principiu" in privinta cooperarii dintre Guvern si Parlament, insa proiectul de lege proaspat adoptat prevede termene clare care trebuie sa fie respectate in procesul de consultare dintre cele doua institutii.

Proiectul cuprinde prevederi referitoare la informarea exhaustiva a Parlamentului in legatura cu procesul decizional la nivelul institutiilor europene. Parlamentul poate solicita Guvernului informatii extinse privind proiectele de acte legislative aflate in curs de negociere la nivelul institutiilor europene. Mai mult, informarea Parlamentului de catre Executiv presupune transmiterea tuturor informatiilor considerate relevante pentru proiecte de acte fara caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.

Proiectul mai prevede si evaluarea pe fond a proiectului de act normativ comunitar. In acest sens, Parlamentul poate emite o opinie care are caracter consultativ.

Proiectul prevede si obligatia ministrului responsabil sau al ministrului Afacerilor Europene si ministrului Afacerilor Externe de a se prezenta la solicitarea Parlamentului pentru a fi consultati pe toata durata examinarii parlamentare. De asemenea, exista prevederi privind rezerva de examinare parlamentara, care presupune ca in cazul in care Parlamentul incepe analiza unei propuneri legislative comunitare, Guvernul informeaza Consiliul Uniunii cu privire la declansarea procedurii de examinare de catre Parlament.


Citeste mai multe despre   [P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

630 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri