Pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa primeasca aceeasi suma, adica aproximativ 19,6 miliarde de euro, din fondurile structurale, ca si in perioada bugetara anterioara, pentru a-si putea finaliza proiectele si a reduce decalajul de dezvoltare cu tarile UE, a spus la Bucuresti comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn. La randul sau, premierul M.R. Ungureanu a aratat hotararea guvernului de la Bucuresti de a evita sistari de plati si/sau dezangajari de fonduri si a anuntat o suplimentare de personal la ANRMAP pentru o procesare mai rapida a documentatiilor privind achizitiile publice.

Premierul roman a spus ca marea provocare a guvernului este absorbtia a 3,5 miliarde de euro in acest an, pentru ca Romania este interesata de cresterea absorbtiei fondurilor europene. "Stim foarte bine ca sunt bani ieftini daca ii avem si foarte scumpi daca ii pierdem", a spus premierul, in urma intalnirii cu oficialul european.

Ungureanu i-a multumit comisarului Hahn pentru ajutorul acordat in reluarea procesului de decontare de catre Comisia Europeana, la finele anului trecut, si a aratat ca la Bucuresti "exista vointa politica, determinarea si dorinta de a continua masurile convenite la sfarsitul anului 2011", adica a celor din planul de actiune privind absorbtia fondurilor europene.

De altfel, primul ministru a aratat ca planul de actiune a fost subiectul discutiilor celor doi oficiali si ca a transmis comisarului european ca autoritatile romane au decis sa se concentreze in perioada imediat urmatoare pe simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare, reducerea termenelor de verificare a documentatiei, consolidareaa capacitatii administrative si pe proiectele mari care sunt in implementare sau pe cale de implementare, care prin care se atrag catitati mari de bani europene. "Nu ne concentram pe lucruri de detaliu, ci pe marile proiecte care au nevoie de alimentare cu fonduri europene", a spus M.R. Ungureanu.

Mai mult, discutiile celor doi oficiali s-au axat si pe "clarificarile legate de procesul de conciliere, ca urmare a actiunilor de audit", comisarul european aratandu-si disponibilitatea in a sustine urgentarea acestor aspecte.

"Suntem decisi sa evitam orice intrerupere de plati, tinand cont ca asa ceva ar duce la o dezangajare de fonduri la finele anului. E o chestiune de realism, care ma obliga sa concentrez eforturile pentru ca acest lucru sa nu se intample", a mai zis primul ministru.

Miza cea mare a absorbtiei fondurilor europene - unde avem, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "o rata dureros de mica", este credibilizarea, considera Ungureanu. "Evident, ne pregatim de negocierea pachetului financiar urmator, 2014-2020. Fara o absorbtie multumitoare, nu putem avea destule elemente de negociere pentru a oferi Romaniei accesul la fondurile de care are nevoie si pe care le merita", sustine primul ministru.

Doua mari proiecte de transport aprobate de Comisie

La randul sau, comisarul european Johannes Hahn, crede ca - pentru a-si continua proiectele si a reduce decalajul de dezvoltare fata de celelalte tari ale UE - Romania are nevoie pentru urmatorul ciclu bugetar de aceeasi suma de bani de care a beneficiat in perioada 2013-2020.

Numai ca obtinerea acestor bani depinde de rata de absorbtie, in conditiile in care negocierile pe bugetul UE vor fi dure, iar in ceea ce priveste bugetul politicii de coeziune si mai dure. Se stie ca marii contributori la bugetul Uniunii si, in general vechile state membre, isi doresc o reducere a fondurilor pentru politica de coeziune. Un stat membru trebuie sa aiba o rata de absorbtie cat mai buna, pentru ca altfel se considera ca nu are nevoie de acei bani alocati, iar in urmatorul cadru bugetar suma poate fi redusa. In conditiile unei concurente acerbe chiar si intre statele noi UE, mari beneficiari ai fondurilor europene, pozitia Romaniei nu este tocmai solida in negocieri cu o rata de absorbtie atat de mica.

Comisarul european crede ca acest an este foarte important pentru implementarea unor masuri si proiecte, au existat progrese semnificative in privinta unor programe operationale, insa in privinta altora sunt mari intarzieri.

"Cel mai pesimist scenariu ar fi acela potrivit caruia Romania ar deveni contributor net la bugetul UE. Trebuie sa facem totul pentru a evita asta, sunt multe proiecte pe teava si trebuie evaluat care dintre ele pot fi realmente implementate in aceasta perioada bugetara. Anul 2012 este in mod cert anul implementarii", a spus comisarul Hahn.

El sustine ca Romania trebuie sa demonstreze celorlalte state membre ca poate utiliza banii alocati. "Noi ne-am prezentat deja propunerea pentru perioada financiara urmatoare si asta ar insemna, in functie de bugetul total aprobat de Consiliu, ca Romania ar trebui sa primeasca cel putin aceeasi suma de bani, ca sa-si continue toate proiectele incepute si ca sa imbunatateasca nivelul de trai al cetatenilor ei", a spus Johannes Hahn.

Numai in acest an Comisia ar trebui sa deconteze Romaniei peste 30 de milioane de euro pe saptamana pentru a absorbi banii necesari.

Comisarul european a anuntat ca CE a aprobat doua proiecte mari de infrastructura finantate din bani europeni: calea ferata dintre Brasov si Simeria - un proiect de modernizare in valoare de 531 de milioane de euro, a unui traseu de aproape 75 de kilometri; si un altul de 240 milioane de euro, pe linia Curtici.

Hahn: Responsabilitatea celor din administrarea fondurilor europene - necesara pentru o absorbtie mai mare

Intebat daca exista semnale ca Bruxelles-ul va mai ingheta plati pentru Romania, asa cum s-a intamplat in cazul platilor pe Programul Operational regional din toamna anului trecut, oficialul european a spus ca planul elaborat de Comisia Europeana impreuna cu autoritatile de la Bucuresti - cu ministrul afacerilor europene Leonard Orban, mai precis - trebuie implementat pana la sfarsitul lunii iunie. De evaluarea acestei implementari depinde deblocarea sumelor pe care Comisia le-a retinut ca garantie, insa in acest moment implementarea urmeaza cursul necesar. Totusi, nu sunt eliminate total riscurile pierderii banilor.

Pentru o absorbtie sporita a fondurilor, Hahn crede ca e nevoie de simplificare, dar si de o responsabilitate administrativa. "In final, ai nevoie de o persoana care sa isi asume responsabilitatea, care poate primi aplauze, dar care risca depotriva sa isi piarda locul de munca, dar avem nevoie de acest leadership la toate nivelurile pentru a avea succes", a spus comisarul.

Premierul Ungureanu a anuntat, in acest context, o suplimentare a personalului de la Agentia Nationala pentru reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care verifica documentatia pentru achizitii inainte de publicarea anunturilor in SEAP.

Astfel, la ANRMAP vor fi transferati cate unul, doi oameni din autoritatile de management, pentru ca institutia sa aiba o "capacitate de procesare sporita, cu termene foarte clare, cu responsabilitate bine precizata". ​