Cum va arata bugetul UE pana in 2020? Comisia Europeana cere mai mult de o mie de miliarde de euro. Statele membre se opun. Deputatii europeni si ai Parlamentelor nationale sunt chemati la Bruxelles. Comisia Europeana (CE), Parlamentul European, deputati din statele membre, experti din Comitetul Regiunilor si ai Curtii de Conturi dezbat joi la Bruxelles cum va trebui cheltuit bugetul UE pe 2014-2020 si de unde ar trebui sa vina banii. Pentru Romania, cele mai importante puncte sunt bugetele pentru asa-numite politici europene "traditionale": agricultura si politica regionala.

De unde incep negocierile: CE vrea 1.025 de miliarde de euro!

Dezbaterile vor porni de la propunerea legislativa a Comisiei Europene pentru bugetul viitor anuntata in vara lui 2012. Comisia a cerut, in iunie anul trecut, un buget de 1.025 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 4,8% fata de bugetul care se incheie anul viitor.

DOCUMENT: Propunerea Comisiei Europene pe fiecare domeniu pentru bugetul 2014-2020

DOCUMENT: Programul dezbaterilor pe bugetul UE 2014 - 2020

DOCUMENT: Care sunt contributiile la bugetul UE pentru stat membru

Sursa: Comisia Europeana/Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Unde incep neintelegerile cu marile state contributoare la bugetul UE

Statele membre: Marile state contributoare, printre care Franta si Germania, au cerut inghetarea cheltuielilor. Ulterior, in septembrie anul trecut, noua state membre (tarile nordice, Marea Britanie, Franta, Germania si Austria) au trimis Comisiei Europene o scrisoare comuna in care au spus ca, din punctul lor de vedere, viitorul buget multianual este prea mare si trebuie redus.

Parlamentul European: Deputatii europeni au sustinut, in timpul dezbaterilor din 2011 pe bugetul viitor al UE, ca inghetarea cheltuielilor la nivelul celor din 2013 "nu este o optiune viabila". O crestere de cel putin 5% peste nivelul din 2013 - conform propunerii deputatilor - ar insemna ca bugetul UE ar fi aproximativ 1,11% din venitul national brut (VNB) total al UE, peste estimarea de 1,06% pentru 2013. Inaintea ultimului Consiliu European unele state membre au cerut ca aceasta contributie sa fie chiar mai mica decat 1%.

EXEMPLU: Cum arata bugetul UE pe anul 2012 – de unde vin banii si pe ce sunt cheltuiti

Ce este cadrul financiar multianual (CFM) sau bugetul pe 7 ani?

Cadrul financiar multianual (CFM) stabileste planurile bugetare ale UE pe termen lung (7 ani). El contine prioritatile pe termen lung si stabileste sumele maxime anuale ce pot fi cheltuite pe fiecare domeniu. Tratatul de la Lisabona cere UE sa tina cheltuielile in cadrul acestor plafoane in fiecare buget anual, astfel incat sa se asigure ca cheltuielile raman in limitele prestabilite de venitul UE - "resurse proprii".

Cum se ia decizia cu privire la viitorul buget al UE

CFM este decis de catre Parlamentul European si Consiliul de ministri. Tratatul de la Lisabona prevede ca presedintii celor trei institutii europene trebuie sa organizeze "intalniri regulate", convocate de catre Comisie. Aceste reuniuni au inceput in 2011 si vor continua pana cand bugetul UE va fi aprobat. Votul final apartine Consiliului de ministri, prin decizie unanima, dupa ce Parlamentul European isi va da acordul.

Care sunt sursele care alimenteaza bugetul UE?

Tratatul UE stabileste ca "bugetul ar trebui sa fie finantat integral din resurse proprii" dar aceasta regula nu a mai fost luata “temporar” in considerare, din 1980 conducand la situatia in care 75% din veniturile UE provin din alte surse decat cele proprii. "Resursele proprii" sau mai precis cele traditionale provin din taxe vamale, taxe agricole si cotizatii pentru zahar.

Intrucat contributia provenita din TVA reprezinta acum 11% din veniturile UE, iar resursele proprii traditionale au o pondere de 13%, cea mai mare parte, 75%, provine din contributiile nationale din venitul national brut (VNB). Restul de 1% este reprezentat de amenzile pentru companiile care incalca dreptul concurentei si din impozitele pe salariile personalului UE.

Harta interactiva: Cat primeste si cat da de la/la bugetul UE fiecare stat membru