Autoritatea de management POS DRU ia o masura care urmareste extinderea esantionului de proiecte in implementare care pot fi controlate, conform cerintelor Comisiei Europene

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2012, 14:24 Economie | EuROfonduri

AM POSDRU informeaza beneficiarii, ca in sistemul informatic Actionweb, s-a modificat gradul de risc in C si s-a actualizat esantionul aferent gradului de risc C, se arata intr-un comunicat de presa. In fapt, aceasta masura este menita sa creasca esantionul de proiecte in implementare - chiar pana la 100% - care pot fi controlate, pentru a remedia problemele semnalate de Comisia Europeana si pentru care Romania risca sa ii fie suspendat acest program operational.

Avand in vedere prevederile Instructiunii nr. 61 pentru a veni in sprijinul beneficiarilor, in perioada 30 iunie - 1 iulie 2012, registraturile AM POSDRU si Organismelor Intermediare vor functiona in intervalul orar 8-16 in vederea inregistrarii documentelor aferente cererilor de rambusare, se mai arata in comunicatul Autoritatii de management POS DRU (AM POS DRU).

"Aceasta masura poate fi tradusa prin faptul ca astfel se obtine o crestere a esantionului proiectelor in implementare care sa poata fi controlate, o crestere care poate ajunge chiar pana la 100%", a explicat, pentru HotNews.ro, consultantul pe fonduri europene Marian Dobrila.

Conform scrisorii primite acum o luna si jumatate de la Comisia Europeana, autoritatilor romane li s-au evidentiat punctele slabe ale administrarii POS DRU si ce trebuie facut ca el sa nu fie suspendat. Unul dintre aceste puncte slabe erau salariile prea mari acordate celor care lucrau in proiecte finantate prin acest program operational sau existenta unor personae si activitati care contribuie prea putin la implementarea proiectului, adica sunt supradimensionate, a mai spus Dobrila.

Prin urmare, autoritatile romane au decis, si exista si o declaratie a ministrului Mariana Campeanu in acest sens, sa fie controlate toate proiectele aflate in implementare, astfel a fost nevoie de modificarea gradului de risc in C si o actualizare a esantionului.

Potrivit consultantului pe fonduri europene, exista o discutie acum asupra a ce sa urmareasca aceste controale, in sensul in care nu e decis daca sa se controleze si conditiile de aprobare a proiectelor sau doar implementarea acestora.

Apare si o contradictie, intre control si principiul neretroactivitatii, adica nu mai poti controla niste proiecte aprobate - in momentul aprobarii se presupune ca erau cunoscute schema de cheltuieli, si cea de personal si ca institutia care a aprobat proiectul a fost de acord cu ele.

Insa autoritatile romane sunt sub presiunea indreptarii deficientelor semnalate de Comisia Europeana, care le obliga sa le verifice.

Efectele acestei masuri ar putea fi intarzieri la efectuarea platilor catre beneficiari, insa mediul privat a propus ca de control sa se ocupe o echipa speciala, printr-un proiect de asistenta tehnica, pentru ca oamenii desemnati activitatilor curente privind aprobarea si implementarea proiectelor sa nu fie supraincarcati si cu activitatea de control.

Potrivit lui Marian Dobrila, rezultatul misiunilor de audit va deveni public in 15 iulie, perioada dupa care Romania va avea cateva luni (2-3), pentru a remedia deficientele, ca in toamna Comisia sa decida daca problemele au fost rezolvate sau POS DRU va fi sau nu suspendat.
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1402 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă