Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national, informeaza Mediafax.

Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.

Nemultumirile au fost transmise, conform unui document oficial obtinut de agentia Mediafax, in contextul existentei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

"Cei doi oficiali au tinut sa mentioneze ca actualul context national este foarte important, ca in momentul de fata s-a constatat o "paralizare" a administratiei romanesti. Mai mult, au constatat o "esuare" a implementarii Planului de masuri prioritare convenit pentru cresterea capacitatii de absorbtie, avand in vedere ca la nivel administrativ nu s-a progresat de o maniera satisfacatoare. Mai mult, in opinia DG REGIO, desi la nivel politic exista vointa necesara, la nivelul de executie autoritatile nu recunosc problemele sistemului si refuza in fapt asistenta institutiilor financiare internationale. In general, atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara insa a le aduce apoi la indeplinire neaparat", se arata in document.

Cu titlu de "remarca generala", directorul general al DG REGIO a aratat ca, in privinta implementarii programelor operationale sectoriale, situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor. In acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative.

"A mentionat ca respectivele concluzii ale Autoritatii de Audit nu vor putea sa nu fie luate in seama in decizia viitoare a Comisie. A amintit ca un alt aspect pe care il vor verifica auditorii DG REGIO se refera la cheltuielile deja efectuate si ca doar in conditiile in care aceste aspecte (functionarea sistemului de management si control, respectiv cheltuielile din trecut) vor fi evaluate in mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua platile pe programele pe care le gestioneaza, existand insa instructiuni politice foarte clare care reconfirma obligatia de la aplicare a suspendarii / intreruperii atunci cand sunt detectate deficiente serioase ale sistemului de management si control", este avertismentul catre Guvernul roman inclus in document.

In ceea ce priveste pregatirea viitoarei perioade de programare financiara, sefa Unitatii pentru Romania a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade. Oficialul UE a recomandat o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autoritatilor de management, precum si o mai buna colaborare interministeriala.

In cazul discutiilor avute cu autoritatile romane privind achizitiile publice, responsabila DG Regio s-a aratat dezamagita de rezultatul acesteia, aratand ca, dupa primele doua reuniuni avute pe aceasta tema la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat in Romania, in contextul in care achizitiile publice reprezinta cea mai mare problema la nivelul intregului sistem de management si control.

Documentul mai releva ca directorul general al DG REGIO a transmis autoritatilor romane ca lor le revine rolul principal de a solutiona problemele existente la nivel national si ca "actiunile de lobby" la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.

Pana la finalul acestei luni, DG REGIO intentioneaza sa ajunga la o concluzie finala in ceea ce priveste functionarea sistemului de management si control din Romania.

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

Oficialii CE deruleaza, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.