Atentionarile transmise Guvernului de Comisia Europeana reprezinta doar "o abordare generala" a CE fata de Romania privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE, sustine Executivul, adaugand insa ca ministrul Leonard Orban este in aceste zile la Bruxelles pentru ca Romania sa fie cat mai putin afectata, informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat referitor la observatiile transmise de catre reprezentantii Comisiei Europene (CE), Guvernul arata ca informatiile din presa nu sunt decat "niste informatii uzuale" cu privire la contactele diplomatice curente pe care Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana le are cu factorii responsabili din cadrul Comisiei Europene.

"Este regretabil ca anumiti functionari au transmis public aceste informatii cu caracter tehnic, informatii care fac parte din categoria secretului de serviciu si care pot dauna imaginii Romaniei, ele neavand caracter de decizie", arata Guvernul.

Informatiile prezentate acum de Guvern drept "secret de serviciu" erau caracterizate de premierul Victor Ponta drept "minciuni".

"Asa cum Ministerul Afacerilor Europene a anuntat deja, in mod transparent, in acest moment exista o misiune de audit in desfasurare, iar eventualele masuri vor fi anuntate public, la sfarsitul acestei actiuni. Totodata, reamintim ca premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Leonard Orban au anuntat inca din luna iunie faptul ca exista un pericol mare de suspendare a unor Axe din cadrul Programelor operationale, din cauza neregulilor descoperite de reprezentantii Comisiei Europene in activitatea fostei guvernari", precizeaza Guvernul.

Executivul mai arata ca ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, se afla in aceste zile la Bruxelles, "tocmai in ideea in care se fac eforturi deosebite pentru ca Romania sa fie cat mai putin afectata in acest domeniu", iar proiectele "sa mearga inainte pe cat posibil".

Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si ca administratia e "paralizata" in actualul context national.

Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.

Nemultumirile au fost transmise, conform unui document oficial obtinut de agentia Mediafax, in contextul existentei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

Pana la finalul acestei luni, DG REGIO intentioneaza sa ajunga la o concluzie finala in ceea ce priveste functionarea sistemului de management si control din Romania.

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

Oficialii CE deruleaza, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe.