Comisia Europeana ar putea lua decizii de suspendare a platilor in cazul unor programe operationale, a declarat Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul sedintei de Guvern de miercuri. Potrivit ministrului, Comisia Europeana va transmite in luna septembrie, cel tarziu octombrie, rezultatele unor evaluari realizate in aceasta vara. Rata absorbtiei a ramas la nivelul de 10% deoarece de la sfarsitul lunii iunie nu s-au mai transmis catre Comisie cereri de rambursare de fonduri, a mai spus Orban. Acesta a precizat ca intre timp, au intervenit anumite intreruperi de plati in cazul unor programe.

"O intrerupere de plati vizeaza programul operational de mediu, unde in urma unei misiuni de audit efectuate de Autoritatea Romana de Audit au fost constatate niste conflicte de interese aparute dupa un proces de licitatie publica. In baza acestor evidente, Comisia Europeana a decis sa intrerupa platile pentru acest program operational", a afirmat Orban.

Aceasta a mai adaugat ca o intrerupere de plati exista si pe proiectele legate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). In acest caz, s-a plecat de la o suspiciune de frauda vizand o portiune de autostrada Arad-Nadlac si este o intrerupere de plati, a explicat Orban.

O alta intrerupere de plati exista pe axa IMM-urilor in cadrul programului operational sectorial de crestere a competitivitatii economice, tot din cauza unor suspiciuni de frauda.