Guvernul a aprobat un memorandum privind unele masuri de remediere a implementarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat Mariana Campeanu, ministrul muncii, dupa sedinta Executivului de miercuri. Campeanu a precizat ca prin acest memorandum, Guvernul a acceptat concluziile Comisiei de Audit, din perioada aprilie-mai 2012, si si-a insusit si corectia financiara de 25% care va fi aplicata asupra cheltuielilor proiectelor care deja au fost platite pana in acest moment.

O alta masura luata de Ministerul Muncii a fost ordonanta ce prevede o perioada de gratie de sase luni pentru asistatii sociali, timp in care pot sa-si plateasca taxele catre stat. Mariana Campeanu comenteaza aceasta ordonanta: "Noi nu ii iertam de datorii, ci doar ii pasuim pentru sase luni. Este o crima ca nu-i lasam pe acesti oameni sa moara de foame? Daca e asa inseamna ca suntem un Guvern de criminali."

In perioada aprilie-mai 2012, Comisia Europeana a efectuat un audit de sistem si de operatiuni avand ca obiect verificarea functionarii sistemului de management si control instituit pentru POS-DRU. "In urma auditului, Comisia Europeana a acordat o opinie negativa, ceea ce poate conduce la suspendarea platilor pentru POS-DRU", a precizat ministrul.

Potrivit acesteia, s-au incalcat reguli elementare referitoare la principiul bunei gestiuni financiare, "in sensul ca am avut costuri pentru resurse umane excesive, care nu au fost proportionale cu activitatile indeplinite". In plus, "au fost acumulate o serie intreaga de date referitoare la cereri de plata individuale ale beneficiarilor care nu au fost introduse in sistemul informatic sau, mai bine zis, ele nu au mai fost transmise catre Comisia Europeana pentru rambursare", a mai spus Mariana Campeanu.

Aceasta a precizat ca este vorba de peste 1.700 de cereri de rambursare, in valoare de peste 800 milioane de lei, care se refera la cereri din 2010 si 2011 platite de la bugetul de stat si netransmise Comisiei Europene pentru rambursare.

"Ceea ce facem in acest moment este ca intr-un interval de 2 luni, pe care il avem pana la luarea deciziei finale, sa incercam sa remediem aceste deficiente si sa ajungem intr-o situatie in care, poate, sa speram ca aceasta suspendare nu va fi decisa. De aceea, astazi, cu ocazia acestui Memorandum, am acceptat concluziile Comisiei de Audit din perioada despre care v-am vorbit, mai mult decat atat, ne-am insusit si corectia financiara care ne va fi aplicata asupra cheltuielilor proiectelor care deja au fost platite, rambursate, pana la aceasta ora, corectia este de 25%", a mai afirmat ministrul.