Premierul Victor Ponta a afirmat ca ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, va prezenta marti Guvernului o informare legata de pozitia finala a Romaniei in privinta bugetului UE 2014 - 2020. Potrivit premierului, Romania are doua obiective fundamentale: sa beneficieze de fonduri mai mari decat a avut in 2007 - 2013 si sa aiba o alta organizare a modului de utilizare a fondurilor europene.

"Dincolo de pozitia noastra oficiala, impreuna cu domnul Orban, impreuna cu toti cei care am lucrat la acest proiect, evident ca Romania are o multime si de aliati, nu doar intre Prietenii Coeziunii, am discutat acest subiect si cu premierul Italiei, Italia fiind un net contributor, dar avand interese comune. Astazi, ministrul Daniel Constantin este la Paris pentru a discuta cu omologul sau francez, pentru ca Romania si Franta au interese comune legate de Politica Agricola Comuna. Va fi o batalie a lunii noiembrie extrem de importanta pentru UE, dar si pentru noi si pentru fondurile care vor fi alocate Romaniei in perioada 2014 - 2020", a spus Ponta.

UPDATE Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la finalul sedintei ca a fost aprobat un memorandum privind pozitia referitoare la urmatorul exercitiu financiar al UE, principalul obiectiv al Romaniei fiind obtinerea unei pozitii bugetare mai favorabile.

De asemenea, Romania va solicita evitarea oricarei legaturi intre rata de absorbtie si viitoarele alocari. "O abordare fundamentala pentru autoritatile romane este de a se evita orice fel de legatura intre rata actuala de absorbtie in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune si alocarile viitoare pentru politica de coeziune. Orice fel de legatura de acest gen ar fi absolut inacceptabila. Ne bucuram ca, pana in prezent, dupa mai mult de un an de negocieri, o asemenea legatura nu exista. Pe de alta parte, nu pot sa nu va spun ca sunt incercari ca sa se faca o asemenea legatura si vom respinge categoric asemenea conditionalitati", a spus Orban.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna (PAC), Orban a spus ca Romania incearca sa obtina o convergenta mai buna a platilor, care sa diminueze diferentele de sume acordate fermierilor din statele vechi din UE si cele noi. El a spus ca Bucurestiul isi doreste sume mai mari pentru dezvoltarea rurala.