Guvernul intentioneaza sa externalizeze operatiunile de evaluare si derulare a proiectelor finantate din fonduri europene, astfel incat aceste atributii sa nu mai revina doar autoritatilor guvernamentale de management, ca in prezent, a declarat premierul Victor Ponta sambata, la Antena 3, potrivit Mediafax.

"Am discutat cu cei de la Banca Mondiala si cred foarte mult in expertiza externa, pentru ca e greu ca doar din interior sa faci reforma. Chiar cred ca trebuie expertiza externa. La fonduri europene, chiar cred ca trebuie sa invatam din experienta altor tari si sa externalizam cat putem de mult din evaluarea proiectelor. Tinem totul la autoritatile de management, la acei functioari care sunt platiti cat sunt platiti, cand poti sa externalizezi - si Comisia Europeana iti da voie - cat mai mult din operatiunile de evaluare si derulare a proiectelor. Nu cred in ideea cu statul care e din ce in ce mai mare si mai punem inca un controlor peste inca un controlor care il controleaza pe al treilea controlor. Cred ca exista foarte multe metode mult mai flexibile de expertiza externa", a spus Ponta.

Ponta a aratat ca Guvernul va avea in luna decembrie o noua discutie cu oficialii Bancii Mondiale despre un tip de monitorizare si expertiza externa.

"Cu Banca Mondiala am discutat si cred ca in decembrie, daca nu ma insel, avem o noua discutie despre un tip de monitorizare si de expertiza externa, asa cum, ca sa ma intorc la ce spuneati dumneavoastra, la fonduri europene, da, eu chiar cred ca trebuie sa invatam din experienta altor tari si sa externalizam cat putem de mult din evaluarea proiectelor. Tinem totul la autoritatile de management, la acei functionari care sunt platiti cat sunt platiti, cand poti sa externalizezi - si Comisia Europeana iti da voie - cat mai mult din operatiunile de evaluare si de derulare a proiectelor. Nu cred in ideea cu statul care e din ce in ce mai mare si mai punem inca un controlor peste inca un controlor care il controleaza pe al treilea controlor. Cred ca exista foarte multe metode mult mai flexibile de expertiza externa care vor duce, nu intr-o luna sau nici macar intr-un an, dar vor duce la o reforma reala si la incasari, pana la urma, ca, de fapt, asta ne dorim pentru bugetul public", a declarat Ponta.