Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca rata de absorbtie ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la "minimum 15%" daca se va decide de catre Comisia Europeana in lunile urmatoare reluarea platilor pe unele dintre programele presuspendate, relateaza Mediafax.

El a aratat, la finalul intrevederii de luni dimineata la sediul MAEur cu delegatia comuna de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca rata de absorbtie de aproximativ 10% existenta la finalul lunii octombrie a ramas aproape neschimbata din luna iulie, de cand au fost intrerupte platile pentru cinci dintre programele operationale, acelea care au si cele mai mari sume alocate - Transport, Mediu, Regional, Competitivitate Economica si POSDRU.

"Nu uitati ca aceasta rata de absorbtie de aproximativ 10% a ramas neschimbata din 1 iulie, cand s-au intrerupt platile pentru cele cinci programe cu sumele cele mai mari alocate. Intre timp, au fost pregatite cereri de rambursare si, in masura in care vor fi reluate platile, aceste cereri de rambursare vor putea sa fie transmise Comisiei Europene. Eu ma astept ca in aceasta situatie rata de absorbtie sa ajunga la un minim 15% pana la sfarsitul acestui an. Dar ramane de vazut, depindem de programele, de deciziile privind diferitele programe operationale si de reluarea platilor pentru acestea", a afirmat Orban, intrebat de jurnalisti cu privire la obiectivul de 20% rata de absorbtie fixat pentru 2012.

El a amintit ca pentru programul de Mediu platile de catre Comisia Europeana vor fi reluate in aceasta luna, acest program neintrand in faza de presuspendare in octombrie, iar pentru programul operational regional (POR) exista de asemenea "sanse bune" de a fi reluate rambursarile pana la sfarsitul anului.

Pentru POSDRU, reluarea platilor depinde de misiunea de audit a Comisiei Europene din aceasta saptamana, pentru programul de Transport "mai avem totusi sperante".

"Cea mai dificila situatie este pentru programul de Competitivitate Economica, unde abia anul viitor vom putea sa intreprindem, sa finalizam masurile necesare pentru a fi reluate platile", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Pe de alta parte, el a aratat ca a discutat luni dimineata cu delegatia Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale despre masurile care trebuie intreprinse in vederea reluarii platilor.

Una dintre aceste masuri va fi modificarea "in maximum doua saptamani" a ordonantei referitoare la activitatea UCVAP, unitatea din Ministerul Finantelor care se ocupa de controlul ex-ante in domeniul achizitiilor publice, acesteia urmand sa ii fie acordate "competente sporite".

Potrivit lui Orban, discutiile din "intalnirea foarte lunga" cu delegatia organismelor internationale au vizat si solutiile privind platile interne pentru beneficiarii programelor suspendate si restrictiile bugetare in legatura cu acestea, precum si pregatirile pentru perioada de programare 2014-2020 a UE.

"Sunt probleme dificile si nu vreau sa va ascund ca restrictiile bugetare ne creeaza probleme in continuare in ceea ce priveste asigurarea platilor interne catre beneficiari, trebuie sa identificam diferite solutii in special pentru programele operationale pentru care platile nu se vor relua pana la sfarsitul acestui an si la care exista un risc de suspendare, deci nu putem evita suspendarea", a mai afirmat Orban.

O echipa de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, condusa de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se afla in Romania in perioada 6-14 pentru a pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale.

De Vrijer aprecia joi, la intrevederea de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, ca Romania va avea si in 2013 o crestere economica "modesta", el adaugand ca aceasta va fi influentata negativ de "dificultatile in mobilizarea fondurilor europene pentru a finanta investitiile, care sunt cheia cresterii", precum si de amanarea reformelor structurale.