Esecul discutiilor de la Bruxelles asupra suplimentarii bugetului pe 2012 si aprobarii bugetului pe 2013 are efecte asupra Romaniei, a declarat vineri Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. In primul rand, prin faptul ca nu s-au aprobat rectificarile pentru 2012, chiar daca se vor relua platile interne pentru POSDRU nu vor fi bani care sa intre la bugetul national de la bugetul Uniunii fiindca ca nu mai sunt bani pe Fondul Social European; similar si pentru Fondul de Coeziune, a mai explicat Orban.

Acesta a mai spus ca esecul concilierii pe bugetul UE 2013 conduce la situatia ca, cel putin in luna ianuarie, se va merge pe bugetul anterior adica 1/12 din bugetul pe anul trecut.

Chiar daca in decembrie se va ajunge la un consens, in ianuarie se va opera tot pe bugetul 2012, ceea ce va crea dificultati suplimentare Romaniei.

In acest context, a mai explicat Orban, negocierile de saptamana viitoare asupra Cadrului Financiar 2014-2020 vor fi extrem de complicate cu pozitii care par absolut de neconciliat.

Acesta a confirmat declaratiile de ieri ale primului ministru Victor Ponta conform carora "ultima propunere lansata de Herman Von Rompuy pentru partea Romana este inacceptabila, iar daca nu va exista o modificare a ei poate merge pana la dreptul de veto."