Guvernul a aprobat un memorandum privind bugetul UE pentru 2014-2020. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa foloseasca dreptul de veto daca presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, mentine o pozitie ferma legata de reducerea alocarilor inclusiv pentru Romania, mizandu-se pe o renegociere in 2013.

Scenariul este inclus in memorandumul discutat in sedinta de marti a Guvernului si care include detalii privind participarea Romaniei la reuniunea Consiliului European extraordinar pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit surselor citate, calculele indica faptul ca Uniunea Europeana ar urma sa reduca totalul fondurilor de coeziune cu 12,5 miliarde euro, din care aproximativ jumatate doar din alocarile destinate Romaniei, fapt considerat inacceptabil de catre Guvernul de la Bucuresti.

Guvernul nu accepta nici cresterea contributiei la bugetul UE, considerand ca aceasta ar pune o presiune mai mare pe buget si ar taia din fondurile necesare pentru dezvoltare.

Executivul mai considera ca platile directe catre agricultorii romani ar urma sa fie aduse de catre UE la acelasi nivel cu cele din alte state abia peste sase ani, nu in patru ani cum era prevazut, ceea ce ar mari decalajele intre producatorii agricoli din diferite tari membre.

Guvernul arata totodata ca Romania ar trebui sa se opuna unei intentii a UE de a reduce cuantumul decontarilor pentru proiecte UE, de la 85% la 75%, deoarece astfel ar creste nivelul de cofinantare impus autoritatilor romane.