​Programele cu fonduri structurale pre-suspendate de catre Comisia Europeana nu au fost deblocate oficial, insa Guvernul considera ca problemele semnalate au fost remediate pentru doua dintre acestea plus Programul de Mediu. Dupa cum decurge procesul de verificare de catre Autoritatea de Audit nationala si, respectiv, reprezentantii Comisiei Europene, oficialii au tras concluzia ca rapoartele vor fi pozitive si Comisia va debloca platile. "Am anticipat putin decizia oficiala", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Eugen Teodorovici, consilierul premierului Victor Ponta. Iar Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a explicat: "Pentru POS DRU, POR si Mediu ne asteptam la o decizie pozitiva pana la sfarsitul anului. La programele de Transport si cel de Cresterea Competitivitatii Economice problemele sunt mai complexe, remedierea lor va dura mai mult timp".

Detalii despre stadiul actual al programelor cu probleme

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Comisia Europeana inca desfasoara verificari pentru Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", pre-suspendat din luna august 2012. "Am inceput de cateva luni remedierea problemelor constatate si putem anticipa ca in masura de 99,99% au fost rezolvate", a explicat Razvan Cotovelea.

Acesta a explicat ca autoritatile romane au propus corectia generala de 25% din sumele transmise spre rambursare tocmai pentru a putea recupera sumele respective si a le utiliza pentru alte proiecte. "Aceasta inseamna ca fiecarui proiect POS DRU i se va aplica o corectie dar nu in aceeasi masura, ci in functie de neregulile constatate. Pe ansamblul programului, suma va reprezenta 25%", a mai spus secretarul de stat.

Citeste analiza integrala pe EurActiv.ro.