​Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro care este situatia sumelor virate de catre Comisia Europeana Romaniei, incepand cu anul 2007. Potrivit acestuia, Bruxelles-ul a virat Romaniei un avans in suma totala de 3,97 miliarde euro care reprezinta 20,7% din alocarea financiara 2007-2013. Eugen Teodorovici, consilier a premierului Victor Ponta a declarat ca pana la sfarsitul anului vor fi transmise la Bruxelles solicitari de rambursare care sa acopere suma ce trebuie cheltuita in acest an (alocarea aferenta anului 2009 - circa 2,5 miliarde euro).

Mai exact, a explicat Razvan Cotovelea, din avansul primit de la Comisie, de 3,97 miliarde euro, 2,41 miliarde euro reprezinta sume utilizate pentru rambursarea cheltuielilor catre beneficiarii care deruleaza proiecte.

Diferenta de 1,56 miliarde euro o reprezinta sume care sunt "in sistem", adica au fost acordate ca prefinantare, pe diferite programe si proiecte.

La acestea se adauga 1,8 miliarde de lei, sume platite de la bugetul de stat beneficiarilor de proiecte cu fonduri europene.

Eugen Teodorovici, consilierul premierului Victor Ponta a declarat ca pana la sfarsitul anului vor fi transmise la Bruxelles cereri de rambursare care "acopera" alocarea financiara aferenta anului 2009.

Alocarea financiara aferenta anului 2009 (contributie comunitara) pentru Romania conform Cadrului Strategic National de Referinta (vezi pagina 6 din document) este de circa 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri trebuie cheltuite pana la finalul anului 2012.