Amendamentele Guvernului la legislatia achizitiilor publice, propuse pentru adoptare in sedinta de Guvern de marti, 27 septembrie, sunt criticate de Institutul pentru Politici Publice (IPP): "Invocand preocuparea pentru protejarea competitiei intre operatorii economici, de fapt Guvernul blocheaza accesul cetatenilor la informatii de un interes public evident", arata comunicatul IPP.

Executivul "lasa, in mod nemaiintalnit in Europa, la latitudinea operatorilor economici sa indice/decida care informatii din ofertele depuse intr-o achizitie sunt publice si care sunt confidentiale/clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala. Invocand preocuparea pentru protejarea competitiei intre operatorii economici, de fapt Guvernul blocheaza accesul cetatenilor la informatii de un interes public evident", se arata in comunicatul IPP.

"Deblocarea fondurilor europene a fost conditionata de Comisia Europeana, printre altele, de modificarea legislatiei achizitiilor publice in sensul asigurarii unui proces transparent, credibil si eficient. De retinut este si faptul ca, in niciunul dintre Rapoartele de Audit nu s-au mentionat aspecte privind prejudicierea competitivitatii intre ofertanti, ci probleme in privinta transparentei procesului de achizitie publica (pe toata durata, de la atribuire la finalizarea contractului) si a perpetuarii conflictelor de interese, inca din faza incipienta a atribuirii acestuia, pe care statul roman se dovedeste incapabil sa le detecteze.", mai transmite organizatia citata.

Proiectul legislativ publicat de catre ANRMAP poate fi consultat aici

Citeste articolul integral, cu informatiile transmise de IPP, pe EurActiv.ro.