Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) reflecta noua dimensiune teritoriala a politicii de coeziune a Uniunii Europene, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la primul forum anual privind SUERD, organizat la Regensburg, Germania, potrivit Agerpres.

Orban a salutat faptul ca, in intervalul relativ scurt de timp de cand a fost adoptata, in 2011, "Strategia Dunarii s-a transformat intr-un proces inovativ, care este ghidat de parametri dinamici, precum dezvoltarea durabila, si care reflecta noua dimensiune teritoriala a politicii de coeziune a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Europene,.

In context, seful MAEur a subliniat ca Romania - care a initiat SUERD alaturi de Austria - este decisa sa ramana un promotor al acestui proiect bazat pe prioritatile Strategiei Europa 2020.

Strategia Dunarii este conceputa "ca un instrument care sa ajute la depasirea efectelor crizei si la impulsionarea cresterii economice", a mai afirmat ministrul roman.

Leonard Orban a mai apreciat ca Strategia Dunarii are numeroase rezultate remarcabile, dand ca exemplu programele de cooperare transfrontaliera pe care Romania le implementeaza cu tarile din vecinatatea sa, precum podul Calafat-Vidin, recent inaugurat, si proiecte de monitorizare a calitatii apei, a prevenirii riscurilor de inundatii si conservare a ariilor protejate din regiunea Dunarii.

Totodata, Orban a subliniat ca tara noastra sustine pe deplin propunerea Comisiei Europene de creare, cu incepere din 2014, a unui program special de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii, potrivit sursei citate.