Comisia Europeana a informat miercuri autoritatile romane cu privire la decizia de a relua platile in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, blocate inca din luna iulie 2012, salutand "imbunatatirile aduse sistemelor de gestionare si control".

Comunicatul postat pe site-ul CE din Romania:

  • Serviciile Comisiei Europene au informat astazi autoritatile romane cu privire la decizia de a relua platile in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, blocate inca din luna iulie 2012. Dupa decizia de astazi, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor cheltuite in cadrul proiectelor asociate acestui program.
  • Comisia saluta imbunatatirile aduse sistemelor de gestionare si control, care au facut posibila decizia de deblocare a programului, si considera ca sistemul este acum in masura sa detecteze si sa previna conflictul de interese, una dintre cele mai importante probleme in acest caz.
  • De asemenea, autoritatile romane au acceptat solicitarea Comisiei in vederea aplicarii unei corectii financiare de 10%, propuse in luna august 2012 pentru contractele licitate inainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit sa fie rambursate din cauza neregulilor. Aceste sume pot fi utilizate in cadrul aceluiasi program, dar pentru finantarea unor proiecte noi.
  • Pentru a fi in masura sa decida reluarea platilor si in cazul celorlalte trei programe blocate, Comisia Europeana urmareste cu interes progresele inregistrate.

Guvernul a aprobat in sedinta de marti o Hotarare de aplicare de corectii financiare si pentru programul de Mediu, prima "transa" de taieri insumeaza peste 10 milioane euro.

Hotararea referitoare la POS Mediu:

Guvernul a adoptat, prin Hotarare, Metodologia privind calculul sumelor pentru care se aplica decertificarea definitiva si deducerea definitiva din declaratiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007-2013, aferente contractelor de achizitie publica pentru care procedurile de atribuire au fost lansate inainte de 1 octombrie 2011 de catre autoritatile contractante, finantata din Axele Prioritare ale Programului Operational Sectorial Mediu. Prin Hotarare se aproba aplicarea procentului utilizat pentru stabilirea sumelor de decertificat si a deducerilor procentuale definitive in valoare de 10% pentru cheltuielile certificate pana in prezent, respectiv pentru cheltuielile care se vor declara Comisiei Europene pana la finalul perioadei de programare. Prin Hotarare se autorizeaza Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze decertificarea prin reducerea din sumele declarate in prima declaratie de cheltuieli transmisa la Comisia Europeana a sumei de 10.865.086,70 euro.