​​Noul ministru al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca tinta de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pe perioada 2007-2013 este de 50% pana in anul 2015, ultimul an in care mai pot fi cheltuite aceste fonduri. Acesta a mai spus ca va incerca, in saptamana urmatoare, evitarea riscului de dezangajare pentru acest an (n.r. sume pe care Romania le poate pierde definitiv). Acesta nu a dorit sa mentioneze la cat se ridica aceste sume, insa, potrivit fostului ministru Leonard Orban, ar fi vorba de 200-300 milioane euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Riscul de dezangajare provine din faptul ca, pe anumite programe, nu exista suficiente cereri de rambursare (cheltuieli la decont) care sa acopere alocarea financiara aferenta anului 2009, care, conform regulilor UE, trebuie cheltuita pana la finalul lui 2012.

Alocarea financiara aferenta anului 2009 (contributie comunitara) pentru Romania conform Cadrului Strategic National de Referinta (vezi pagina 6 din document) este de circa 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri trebuie cheltuite pana la finalul anului 2012.

Eugen Teodorovici a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca programele unde se mentine risc de dezangajare sunt Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Sectorial de Transport.

Citeste articolul complet pe EurActiv.ro.