​In raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare este punctat raspicat faptul ca in domeniul achizitiilor publice reforma stagneaza. Potrivit Comisiei, "deficientele in acest domeniu sunt o importanta sursa de coruptie."

In raportul facut public de CE pe 30 ianuarie se arata: "progresele par foarte limitate in ceea ce priveste prevenirea si pedepsirea coruptiei legate de achizitiile publice. Pasii inainte facuti in combaterea coruptiei la nivel inalt nu au fost insotiti de progrese in domeniul achizitiilor publice."

Principalele puncte asupra carora Comisia face observatii:

- "Instrumentarea dosarelor pare sa dureze mult." Desi intelege ca durata poate avea drept cauza necesitatea unei expertize financiare specifice, Comisia arata ca acest lucru creeaza "problema speciala a contractelor incheiate inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti cu privire la infractiune".

- "Pedepsele pentru functionarii implicati in dosare de frauda in materie de achizitii publice sunt in continuare foarte mici."

- "Legea nu prevede posibilitatea unei anulari pe motive de conflict de interese a proiectelor care au fost deja executate. "

Citeste articolul integral si comenteaza peEurActiv.ro.