Presedintele Traian Basescu a declarat vineri seara, la Bruxelles, ca presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, s-a oferit sa transfere de la Comisie "un numar suficient de oameni" care sa lucreze direct cu Romania pe programele de fonduri europene.

"Am avut o discutie cu presedintele Barroso si o sa rog premierul sa tina cont; presedintele Barroso s-a oferit sa transfere de la Comisie un numar suficient de mare de oameni care sa lucreze in toate structurile de absorbtie a fondurilor, in asa fel incat Romania sa recupereze rapid", a declarat Basescu.

Seful statului a explicat ca decizia a fost luata ca urmare a unei solicitari a Consiliului European, ca CE "sa faca tot ceea ce tine de ea pentru evitarea la maximum a dezangajarilor".

"Pentru ca solicitarea pe care Comisia Europeana a primit-o de la Consiliul European astazi nu este doar sa modifice regulamentul, daca este nevoie, ci si sa faca tot ce tine de ea pentru evitarea sau diminuarea la maxim a dezangajarilor. Deci, bani avem, pe asistenta tehnica putem utiliza sprijinul direct al Comisiei Europene pentru a diminua riscurile de dezangajare si Romania sa beneficieze de toata suma alocata", a spus Basescu.

"Sigur, sunt pareri si pareri, dl ministru Leonard Orban cand era spunea ca Romania nu va putea sa ajunga la un grad de absorbtie pe Coeziune mai mare de 50%, dl Eugen Teodorovici (ministrul fondurilor europene, n.r.) e mult mai optimist, dar trebuie sa ne luam toate masurile si legislativ, si asistenta tehnica, pentru ca exista oferta Comisiei Europene. Trebuie sa ne miscam rapid, sa lasam deoparte orgoliile de tip "stim noi". Nu stim, si sa nu credeti ca este o aluzie politica, e o problema", a mai spus seful statului.