Comisia Europeana a virat Romaniei, marti, 141,5 milioane de euro prin Programul POSDRU, aceasta fiind prima transa venita de la Bruxelles dupa deblocarea programului la inceputul acestei luni, anunta Mediafax, citand Ministerul Fondurilor Europene. "Reluarea platilor de catre Comisia Europeana ne asigura resursele necesare pentru plata la zi a facturilor catre beneficiari, pentru ca derularea programului sa intre in normalitate", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

El a adaugat ca prioritatea in perioada urmatoare o reprezinta deblocarea celor trei programe aflate inca presuspendare, adica Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Comisia Europeana a suspendat POSDRU in august 2012, ca urmare a deficientelor identificate de partea comunitara pentru fondurile europene utilizate in perioada 2009 ¬ 2011, mentioneaza comunicatul Ministerului Fondurilor Europene. In urma masurilor implementate de Guvernul Romaniei, Comisia a decis deblocarea programului la inceputul lunii februarie 2013.

Pe POSDRU se aflau in derulare 2.455 de contracte de finantare la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Suma alocata de UE in acest exercitiu financiar pe acest program operational este de 3,4 miliarde de euro, mai precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.

Guvernul anunta, pe 6 februarie, ca reprezentantii UE au decis deblocarea POSDRU si reluarea platilor catre Romania, in urma misiunii de audit organizata in perioada 29 ianuarie-1 februarie: "Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizata in perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, reprezentantii UE au decis deblocarea POS DRU si reluarea platilor catre Romania. In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, asa cum a fost agreat cu partea romana", se mentiona intr-un comunicat al Guvernului.

In luna octombrie, reprezentantii Guvernului declarau ca platile pe programul POSDRU, aflat in presuspendare din august, ar putea fi reluate de catre Comisia Europeana in decembrie, insa cu conditia schimbarii regulilor de gestionare a banilor europeni. Ei au precizat totodata ca nivelul corectiilor financiare in procent de 25% propuse de Comisia Europeana pentru proiectele programului POSDRU se ridica la aproximativ 180 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost partial deblocat, un nou audit fiind insa asteptat la sfarsitul lunii ianuarie 2013.