​Toate Autoritatile de Management ale programelor operationale cu fonduri europene vor lansa, pana in luna iunie, apelurile de proiecte pe sumele care mai sunt disponibile in cadrul acestor programe, a declarat joi, 4 aprilie, Gabriel Onaca, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Intrebat de HotNews.ro daca a fost stabilita arhitectura viitoarelor Programe Operationale, asa cum ar fi trebui conform calendarului publicat de Minister, acesta a spus ca subiectul nu a fost inca discutat in Guvern.

Calendarul cu termene limita in pregatirea fondurilor UE 2014-2020, agreat cu Comisia Europeana (publicat pe site-ul MFE) prevede data de 31 martie ca termen pentru stabilirea arhitecturii viitoarelor Programe Operationale si a viitoarelor Autoritati de Management si Organisme Intermediare.

Masura de a lansa toate cererile de proiecte, pe fondurile disponibile, vine in completarea unei alte masuri potrivit careia autoritatile s-au angajat ca pana in luna iunie sa fie achitate toate cererile de plata restante.

Gabriel Onaca a fost numit saptamana trecuta in functia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Unele Autoritati de Management au anuntat ca vor publica mai devreme chiar calendarul lansarilor de cereri de poriecte. La solicitarea EurActiv.ro, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a transmis:

"Pana la sfarsitul primului trimestru AMPOSDRU va publica "Calendarul orientativ al lansarilor cererilor de propuneri de proiecte pentru anul 2013, document care urmeaza sa specifice perioada de deschidere a liniilor de finantare si sumelor alocate pentru fiecare DMI in parte"