Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional (POR), ca urmare a masurilor implementate de Guvern, informeaza Ministerul Fondurilor Europene intr-un comunicat transmis luni presei.

Ministerul precizeaza ca prin intermediul celor patru axe pe care se reiau platile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate Romaniei prin intermediul acestui program.

"Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstreaza eficienta masurilor implementate de Guvernul Romaniei. In continuare eforturile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrala a acestui program. In cel mai scurt timp posibil urmeaza sa fie deblocate si Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie sa le depuna angajatii ministerelor implicate", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Comisia a presuspendat Programul Operational Regional la sfarsitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011.

Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, "platile raman blocate, in continuare, pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate insa mai putin de 3% din totalul fondurilor puse la dispozitia Romaniei prin POR".

"Ca urmare a reluarii platilor, Romania va incasa pe POR peste 150 de milioane de euro, suma pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare in luna martie 2013", se mai arata in comunicatul de presa.

Ministerul informeaza ca Romania are alocata o suma de 3,72 miliarde de euro prin intermediul Programului Operational Regional. Pe acest program au fost semnate pana in prezent aproape 3.400 de contracte de finantare, iar acestea prevad crearea a aproximativ 20.000 de locuri de munca.

La sfarsitul lunii martie 2013, rata de absorbtie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decat in cazul altor programe operationale, se mai arata in comunicat.