​Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marti ca, pana la aceasta ora, toti indicatorii stabiliti initial in cadrul Programului Operational Regional "au fost depasiti cu peste 100%". Dragnea a precizat, in ceea ce priveste evolutia gradului de absorbtie la nivelul POR, tinta propusa pana la sfarsitul lui 2013 este de peste 50%, astfel incat pana in 2015 gradul de absortie sa fie de 100%.

"Pana la aceasta ora, sumele totale din fonduri europene pe Programul Operational Regional care au fost platite efectiv in Romania reprezinta 40% din total program, iar gradul de absorbtie este de 30%. Suma totala de 40%, adica 1,5 miliarde de euro, bani europeni platiti efectiv pe proiecte in cadrul Programului Operational Regional reprezinta plati efective la care se adauga prefinantarea de aproximativ 10%. (...) La 1,5 miliarde de euro care au fost trasi de la Comisia Europeana, se adauga circa 200 milioane de euro, contributia romaneasca. Adunate, cam 1,7 miliarde de euro bani europeni si romanesti au fost platiti efectiv pe proiecte in cadrul Programului Operational Regional", a explicat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Potrivit vicepremierului Dragnea, "Programul Operational Regional isi propusese ca tinta initiala infiintarea de 15.000 de noi locuri de munca. Numai pana la aceasta ora, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la acest numar se adauga locurile de munca indirecte. Din fericire pentru Programul Operational Regional, toti indicatorii care au fost stabiliti initial au fost depasiti cu peste 100%."

"Evolutia gradului de absorbtie la nivelul POR, tinta pe care ne-am propus-o pana la sfarsitul acestui an - colegii mei au propus 48%, eu le-am propus si au acceptat ca procentul sa inceapa cu 5 - deci sa depasim 50% pentru a fi siguri ca la finalul perioadei, in 2015, ajungem la gradul de absorbtie 100%", a mai afirmat Dragnea.