Realocarea sumelor intre diferite axe prioritare ale aceluiasi program operational va fi posibila, conform unor modificari aprobate miercuri in sedinta de Guvern, a declarat pentru Agerpres ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Astazi in sedinta de Guvern s-a aprobat ca la nivel de program operational sa se faca aceasta supracontractare. Pana in prezent, ea era aprobata la nivel de axa prioritara, in cadrul unui program operational. Ceea ce ma limita foarte mult, pentru ca puteam sa am axe prioritare unde implementarea mergea mai greu si alte axe prioritare unde proiectele mergeau mai bine. Tocmai din acest motiv, ca sa putem misca banii intre axe prioritare, am aprobat azi in Guvern o realocare intre axe la nivel de program operational. Ideea este ca eu pot sa am pe o axa 30% utilizare si pot sa am pe alta 130%. Dar ideea este ca per total program sa raman pe aceeasi alocare financiara", a precizat miercuri ministrul.

El a adaugat ca o alta modificare vizeaza faptul ca autoritatile de management pot sa dezangajeze in mod automat economiile pe care beneficiarii le au deja pe proiecte.

"Acesta este un lucru foarte important, la fel, pentru ca multe astfel de sume, ca si economii, zaceau pur si simplu in contracte. Adica un beneficiar, dupa ce si-a incheiat contractul de achizitie publica, primeste economii. Statul in mod normal trebuie sa le ia de acolo sa le duca spre alte proiecte, ca sa nu stea banii degeaba. Acest lucru este vizat de aceasta ordonanta de astazi", a declarat Eugen Teodorovici.

El a afimat ca o alta ordonanta adoptata de Guvern prevede ca beneficiarii de fonduri europene fata de care statul nu a facut anumite plati, dar carora la percepea penalitati sau dobanzi la anumite obligatii fiscale, sa beneficieze de amanari sau chiar de anulari ale penalitatilor.

"O alta ordonanta a vizat urmatoarea situatie. Ministerul Fondurilor Europene a solicitat foarte clar de ceva timp si in final s-a aprobat astazi, urmatorul tratament: pentru acei beneficiari de fonduri europene fata de care statul nu a facut platile respective, ca era vorba de TVA aferent acelor cheltuieli, ca era vorba de finantare europeana sau contributia nationala, dar in acelasi timp statul venea si le percepea penalitati, dobanzi la obligatiile fiscale pe care le aveau de achitat fata de stat, noi sa anulam aceste penalitati pentru acei beneficiari la care statul are datorii sau putem sa si amanam plata principalului. Un tratament de normalitate intre noi si beneficiarii finali. Multi dintre vizati sunt cei de la POSDRU si POSCCE. Deci sunt firmele private si beneficiarii pe POSDRU, dar nu numai", a precizat ministrul.

Premierul Victor Ponta a precizat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pe ordinea de zi figureaza o modificare legislativa care da dreptul supracontractarii, modificare mult solicitat de cei care au performante ridicate in absorbtia fondurilor europene.