Presedintele Traian Basescu a spus, in cadrul unei intalniri cu studentii Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati, ca sistemul de educatie romanesc trebuie sa se adapteze nevoilor imediate ale economiei nationale si sa se adapteze cerintelor de pe piata muncii.

In momentul de fata, calitatea invatamantului universitar romanesc este pusa sub semnul intrebarii - a mai spus seful statului - deoarece institutiile romanesti nu se regasesc in clasamentele internationale care urmaresc nivelul performantelor universitare.

“Ceea ce afecteaza sistemul universitar in Romania acum este modul cum universitatile au devenit sectii de fabrica ce scot pe banda rulanta doctori.

Universitatile romanesti trebuie sa fie apte sa acorde licente si sa sustina masterate dar nu toate pot fi calificate sa sustina doctorate, nu toate sunt destinate cercetarii sau pot face performante care sa dea rezultate in cercetarea fundamentala. Trag un semnal de alarma ca generatiile viitoare isi diminueaza sansele de a face performanta in invatamantul romanesc.

In momentul de fata, fondurile pentru cercetare sunt distribuite peste tot si au eficienta extrem de scazuta”, a declarat Basescu.

Seful statului a precizat ca principala concluzie a unei analize realizate de presedintie este ca proiectarea noului sistem de educatie romanesc trebuie sa se incheie in cursul anului viitor iar, pana in 2013, cand Uniunea va aloca urmatorul buget Romaniei, sa putem implementa o noua legislatie pentru acest sistem.