Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie 2013, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene, a informat un comunicat transmis duminica de Ministerul Fondurilor Europene, citat de Agerpres.

Conform ministerului, saptamana trecuta, Romania a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport). Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.

"Succesul inregistrat de Guvernul Romaniei in a debloca recent al treilea program presuspendat de catre Comisia Europeana in trecut, Programul Operational Sectorial Transport, are efectul scontat asupra absorbtiei fondurilor europene. Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro in prezent, un avans substantial care ne ajuta sa acoperim riscul de dezangajare automata a fondurilor europene", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de comunicat.

La inceputul lunii februarie 2013, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbtie curenta a ajuns la 16,62% in prezent pe acest program, informeaza ministerul.

La sfarsitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat platile pentru Programul Operational Regional, iar rata de absorbtie curenta la nivelul acestui program a ajuns la aproape 33% in prezent.

Suma rambursata Romaniei de catre Comisia Europeana este in valoare de aproximativ trei miliarde de euro in prezent, nivel care reprezinta 15,30% din fondurile alocate de Uniunea Europeana.