Rata actuala de absorbtie – aproape 21%, din totalul fondurilor alocate de UE in perioada 2007-2013. Tinta ministrului Eugen Teodorovici: 50%, pana la finalul anului 2013. Ministrul Fondurilor Europene a discutat online despre cum mai poate Romania atrage mai mult decat dublu, in cateva luni, fata de ultimii 6 ani si despre situatia actuala a proiectelor si platilor.

Eugen TeodoroviciFoto: UELIVE.RO
  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Evolutii recente in atragerea fondurilor UE:

24.07.2013: Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU) a primit undă verde din partea Consiliului Concurenţei pentru utilizarea sumei de 200 milioane euro pentru finanţarea proiectelor de economie socială, în acest an, potrivit Agerpres.

17.06.2013: Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) a publicat Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice aferent Domeniului Major de Intervenţie 6.2 ”Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”. Alocarea financiară aferentă acestui apel este de aproximativ 40 milioane de euro. Cererile de finanţare vor putea fi depuse în perioada 1 – 16 august 2013.

16.07.2013: Corectiile financiare aplicate procentual (intre 5% si 25%) pe programele cu fonduri europene, propuse de Bruxelles dupa controalele efectuate in 2012, vor fi suportate partial din bugetul de stat, partial de catre beneficiarii care au fost reverificati si la care au fost descoperite nereguli. Din declaratiile premierului de joi, 11 iulie, se deduce ca numai aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro fiind suportate de catre beneficiarii “cu probleme”. Aceasta presupune ca proiectele sa fie reverificate individual si sa la fie aplicate corectii proportional cu neregulile constatate.

Vezi detalii aici

27.06.2013: Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o modificare legislativa prin Ordonanta de Urgenta care va permite si beneficiarilor privati sa depuna la autoritatile de resort (Organisme Intermediare si Autoritati de Management) solicitarea de a primi bani pentru facturile pe care le transmit furnizorii aferente serviciilor, bunurilor sau lucrarilor receptionate si acceptate la plata, in cadrul proiectelor. In prezent, acest mecanism se aplica din luna aprilie pentru beneficiarii – institutii publice si autoritati locale. Vezi detalii aici