IMM-urile din Romania care doresc sa isi eficientizeze productivitatea prin economii de energie pot accesa un fond total de 60 de milioane de euro pus la dispozitie de UE si BERD. O alternativa mai rapida si mai simpla la fondurile structurale, programul RoSEFF (Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM din Romania) ofera finantari de pana la 1 milion de euro, granturi de 10 sau 15% si consultanta gratuita prin Tractebel Engineering.

  • Citeste in text care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a beneficia de finantare!

Imbunatatirea eficientei energetice urmareste optimizarea cantitatii de energie consumata in vederea obtinerii unor produse sau servicii specifice. O companie isi poate creste considerabil profitul prin investitii in echipamente noi in orice domeniu eligibil (industrie, agricultura, comercial, rezidential, etc). Inlocuirea utilajelor vechi, mari consumatoare de energie, imbunatatirea consumului de energie electrica si limitarea pierderilor de caldura prin reabilitarea termica a cladirii sunt cateva dintre masurile de eficienta energetica care cresc profitului afacerii.

RoSEFF, un program dezvoltat de UE in parteneriat cu BERD, incurajeaza investitiile IMM-urilor in eficienta energetica si energie regenerabila prin acordarea de finantari pana la 1 milion de euro. Programul este o modalitate simpla si rapida prin care firmele mici si mijlocii pot imbunatati calitatea produselor si serviciilor, isi pot creste capacitatea de productie si, implicit, isi pot spori competitivitatea in sectorul in care activeaza.

Consultanta gratuita prin Tractebel Engineering

Cu ajutorul specialistilor Tractebel Engineering, companie desemnata de BERD pentru asigurarea consultantei tehnice, firmele sunt consiliate cu privire la modul de accesare al programului. De asemenea, consultantii verifica respectarea criteriilor de eligibilitate a investitiei, realizeaza un audit energetic al proiectului, dupa caz, si un studiu tehnico-economic-bancabil, alaturi de o analiza de risc a proiectului care ii permit aplicantului accesarea finantarii.

Dincolo de serviciile de consultanta gratuita, un alt avantaj important al programului RoSEFF este modalitatea simpla de depunere a aplicatiei, dar si termenul mai scurt in care se face procesarea acesteia. Indiferent de dimensiunea investitiei, procesul incepe prin completarea de catre reprezentantul IMM-ului a unui formular on-line pe site-ul www.roseff.ro sau prin contactarea directa a consultantului.

Aplicarea pentru investitiile simple si complexe

Investitiile de pana la 250.000 de euro sunt considerate simple, iar procesul de aplicare incepe prin consultarea Listei Echipamentelor si Masurilor Eligibile (LEME). Prin alegerea echipamentelor dorite din lista si dupa introducerea datelor de identificare ale firmei solicitantul primeste pe email Avizul LEME care contine informatii despre eligibilitatea echipamentului, costurile de implementare eligibile precum si despre urmatorii pasi necesari pentru accesarea finantarii. Intreg procesul dureaza doar 5 minute, iar avizul generat automat va fi folosit ulterior pentru contractarea finantarii.

Pentru investitiile complexe finantarea RoSEFF creste pana la 1 milion de euro. La fel ca in cazul investitiilor simple, solicitantul depune un formular online sau are o discutie directa cu consultantul tehnic sau cu banca. Dupa confirmarea eligibilitatii investitiei de catre Tractebel Engineering si a solvabilitatii companiei de catre institutia bancara, consultantul tehnic elaboreaza un Plan de Utilizare Rationala a Energiei (REUP) care va fi pus la dispozitia aplicantului in maxim o luna, de la obtinerea datelor de intrare. In urma aprobarii finantarii, are loc implementarea si verificarea investitiei.

Cumpararea echipamentelor si materialelor din cadrul proiectului nu se supune regimului achizitiilor publice, astfel ca plata acestora se face la momentul achizitiei, evitandu-se utilizarea capitalului propriu al companiei.

Acordarea granturilor

Pentru incurajarea finantarilor RoSEFF, UE stimuleaza beneficiarii prin acordarea unor granturi (fonduri nerambursabile) care sa acopere partial costul creditului. La finalul implementarii proiectului, dupa avizul pozitiv al unui verificator, beneficiarul finantarii primeste un grant de 10 sau 15%, in functie de economiile de energie realizate.

In urmatoarea perioada o serie de evenimente dedicate IMM-urilor pentru promovarea eficientei energetice vor avea loc in tara. Cei interesati sa participe pot contacta direct consultantul.