Corectii financiare de peste 253 de milioane de euro, bani pe care Romania trebuie sa-i cedeze Comisiei Europene, reduc absorbtia fondurilor europene afisata de Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Agriculturii pana la 31 august 2013, releva o situatie realizata Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi.

  • Vezi mai jos topul celor mai mari corectii defalcat pe programele operationale

Rambursarile europene pe cele 7 programe operationale supervizate de Ministerul Fondurilor Europene si pe cele 3 programe de la Ministerul Agriculturii cumuleaza peste 12,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de 37,03% din alocarea de fonduri europene pentru Romania, de aproape 33,8 miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

Absorbtia fondurilor europene este grevata, insa, de corectiile financiare de 253.063.113,75 euro, constatate potrivit situatiei de la Autoritatea de Audit pana la 31 august 2013. Procentual, corectiile inseamna 0,74 puncte procentuale din totalul ratei de absorbtie.

Corectiile financiare aplicate Romaniei, in special pentru nereguli la achizitiile publice, au fost acceptate de Guvern in procedura de conciliere cu Comisia Europeana, ca urmare a neregulilor constatate in special la procedurile de achizitii publice pentru proiectele europene.

Platile se aloca prin hotarari de Guvern, in urma deciziei Comisiei Europene privind penalizarile.

Reprezentantii Guvernului spun ca tinta de deficit nu va fi afectata de corectiile financiare

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat miercuri pentru HotNews.ro ca aceste corectii financiare vor fi suportate fie de la bugetul de stat, fie de catre beneficiari, in functie de cine se face vinovat de neregulile care au condus la aplicarea corectiilor.

"Eu nu am vazut tabelul despre care spuneti, insa corectiile se suporta fie de la buget, fie de catre beneficiarii care au derulat proiectele europene la care s-au constatat nereguli. Depinde de cine se face vinovat de nereguli", a declarat ministrul Teodorovici.

El a precizat ca aceste corectii financiare nu vor fi platite direct din bugetul de stat catre Comisia Europeana, ci vor fi oprite de Comisie din viitoarele cereri de rambursare pe care le va face Romania in programele operationale.

"Chiar daca au fost aplicate pentru nereguli din 2010 sau 2011, corectiile pot fi oprite de Comisie din cererile de rambursare trimise de Romania la Burxelles si pana in 2015", a mai explicat Eugen Teodorovici. El a estimat ca pana la 700 de milioane de euro vor ajunge corectiile financiare numai pe fondurile structurale.

Primele transe de corectii suportate din bugetul de stat, pentru Programele Operationale Regional si cel de Mediu, din cauza greselilor "de sistem" se ridica la 600 milioane RON in acest an, a declarat pentru uelive.ro Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, in 30 iulie 2013. Alte sume vor fi aprobate in 2014, proportional cu valoarea cererilor de rambursare transmise Comisiei Europene.

"Discutia va continua si pentru ceilalti beneficiari unde, la fel, statul s-a facut vinovat in anii trecuti, sunt de fapt corectii care rezulta foarte clar din rapoartele de audit ale Comisiei Europene", a mai spus Teodorovici.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, da asigurari ca tinta de deficit bugetar nu este in pericol din cauza corectiilor financiare din proiectele europene, care afecteaza partea de venituri a bugetului de stat.

"Corectiile intra in deficit treptat, nu intra deodata, intra in fiecare zi in deficit. Evaluarea corectiilor intra pe un buffer suficient astfel incat nu exista riscul de a depasi deficitul din cauza corectiilor", a declarat, miercuri, ministrul Voinea, pentru HotNews.ro.

Topul programelor operationale afectate de corectii, potrivit situatiei de la 31 august 2013

  • La Ministerul Agriculturii sunt cele mai mari corectii financiare. Din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din  care se asigura platile directe la hectar, Romania a atras 4.573.807.184 euro, (73,44% din totalul alocat), insa corectiile financiare ajung la 87.920.098 euro. Procesul de absorbtie este gestionat de APIA - Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
  • In Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Romania a atras 614.619.658 euro (17,68%), insa corectiile financiare ajung la 79.760.091 euro. Astfel, rata scade cu 2,15 puncte procentuale, ajungand la 15,53%.  POSDRU este gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Muncii.
  • La Ministerul Agriculturii, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Romania a reusit sa atraga 4.019.900.000 euro (49,48%) din alocare, insa corectiile financiare ajung la 35.620.000 euro. Programul este gestionat de APDRP (Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).
  • Programul Operational Sectorial Transport (POS Transport) a adus Romaniei 655.352.851 euro (14,35%), insa corectiile financiare se ridica la 21.848.070 euro. POS T este gestionat de AM de la Ministerul Transporturilor.
  • La Programul Operational Regional (POR), proiectele romanesti au atras rambursari europene de 1.450.597.997 euro (38,93%), insa corectiile financiare inseamna 14.932.819 euro. Programul este gestionat de AM de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
  • Prin POS Mediu, am atras 877.943.501 euro (19,46%), dar corectiile financiare sunt de 10.865.086 euro. Programul este gestionat de AM de la Ministerul Mediului.
  • In Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) Romania a absorbit 172.914.330 euro (6,77%), dar corectiile financiare sunt de 2.116.947 euro. Programul este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei, insa un rol important il au si agentiile de dezvoltare regionala (ADR), care sunt organisme intermediare si care sunt controlate de sefii de consilii judetene si de catre primari. POS CCE se afla in situatie de presupendare, Comisia Europeana urmand sa decida daca va fi deblocat sau suspendat, in urma rezultatelor misiunilor de audit ale Autoritatii de Audit de la Curtea de Conturi si ale reprezentantilor Directoratului General REGIO al Comisiei Europene.

"Auditorii CE au fost intr-adevar saptamana trecuta pe teren in Romania pentru Programul de Competitivitate. Cu toate acestea, activitatea de audit CE este inca in curs de desfasurare. Rezultatele evaluarii si decizia finala privind platile vor fi comunicate in timp util (speram pana la jumatatea lunii octombrie sau mai devreme, daca este posibil). Suntem in stransa colaborare cu autoritatile romane pentru a rezolva problemele, dar trebuie sa ne facem evaluarile atat pe baza propriilor noastre controale, cat si pe baza raportului primit de catre Autoritatea Nationala de Audit, care verifica daca au fost luate masuri de corectie", a declarat pentru HotNews.ro Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Doar 3 programe operationale din totalul de 10 au corectii zero potrivit situatiei de la 31 august 2013:

  • Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) a adus Romaniei 62.415.467 euro (30,01%). PODCA este gestionat de AM de la Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice.
  • Prin Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), Romania a atras 32.727.009 euro (19,22%). POAT este gestionat prin AM de la Ministerul Fondurilor Europene.
  • La Agricultura, Programul Operational pentru Pescuit (POP) a adus Romaniei 55.376.542 euro (24,01%).

Situatie privind stadiul derularii Programelor Operationale la data de 31 August 2013