Comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, a anuntat joi o propunere a Comisiei Europeana (CE) de a aloca Romania peste 2,4 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta si de incendiile de paduri din vara anului 2012, informeaza Reprezentanta in Romania a CE.

Comisia Europeana a mai propus sa aloce peste 360 de milioane de euro Germaniei ca urmare a inundatiilor grave suferite de aceasta la sfarsitul primaverii, in lunile mai si iunie ale acestui an. Tarile invecinate, Austria si Republica Ceha, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundatiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost inca aprobat de Parlamentul European si de Consiliu. Daca va primi aprobarea acestora, fondurile date vor ajuta la acoperirea costurilor de urgenta suportate de autoritatile publice din statul membre in urma dezastrelor.

Pentru a raspunde la situatia de urgenta, in special, fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii si a serviciilor esentiale, la rambursarea finantarii operatiunilor de urgenta si de salvare, precum si la acoperirea unei parti din costurile pentru curatarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor natural.

CE aminteste ca in vara anului 2012, zone semnificative din Romania au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat seceta. Aceasta a avut drept consecinte pierderea unei parti semnificative a recoltelor, numeroase incendii de paduri si de vegetatie si grave penurii de apa la nivelul populatiei.

Propunerea CE vine ca urmare a unor cereri depuse de autoritatile germane, austriece, cehe si romane.

Comisia a primit o cerere din partea autoritatilor romane in noiembrie 2012, prin care se solicita sprijin financiar din Fondul de solidaritate al UE pentru secetele din vara anului 2012. Daunele au fost estimate la 806,7 milioane de euro. Comisia a propus alocarea a 2,4 milioane de euro, ceea ce reprezinta costul total al operatiunilor eligibile.

O cerere a venit si din partea Ungariei, insa nu a putut fi acceptata, pentru ca daunele totale inregistrate de Ungaria au fost foarte limitate si pentru ca s-a considerat ca nu sunt indeplinite criteriile pentru mobilizarea Fondului de solidaritate, se arata in comunicatul CE.