​Guvernul a aprobat, miercuri, un nou împrumut de la Trezoreria Statului, in valoare de 650 de milioane de lei, din care 250 de milioane pentru plata beneficiarilor din programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si 400 de milioane de lei pentru beneficiarii din POS Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), program deblocat de Comisia europeana in urma cu trei saptamani.

Eugen Teodorovici in studioul HotNews.ro/EurActiv.roFoto: Hotnews

Imprumuturile temporare vor fi virate Autoritatii de Management pentru POSDRU, din subordinea Ministerului Muncii, respectiv AM POSCCE, de la Ministerul Economiei, care vor efectua mai departe platile interne catre beneficiari. In urma mai multor imprumuturi succesive de la Trezoreria Statului, operate de Guvern, suma totala asigurata din resurse interne pentru plata beneficiarilor ajunge la 7,6 miliarde de lei.

"Suma asigurată din resurse interne pentru plata beneficiarilor ajunge la 7,6 miliarde de lei, nivel care demonstrează angajamentul de a susţine implementarea proiectelor şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Comisia Europeana a decis in urma cu trei saptamani reluarea rambursarilor de bani europeni catre Romania, in POS CCE, de atunci si pana in prezent 196,2 milioane de euro fiind remisi de Bruxelles tarii. POS CCE a urcat astel de la o rata de absorbtie de 6,77% la 14,45%. La POSDRU, rata de absorbtie a ajuns la 25,21%.