In Raportul privind anul 2012, Curtea de Conturi Europeană mentioneaza: "Erorile pe care Curtea le-a identificat in Romania reprezinta o parte semnificativa din indicele global de eroare in domeniul de politica Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (nota redactiei: reflectata in Romania prin programul Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU). Comisia identificase anterior erori similare. Prin urmare, Comisia a efectuat, in cursul anului 2012, o corectie financiara forfetara de 25 % la nivelul programelor operationale". Institutia mai arata ca sumele nu au fost recuperate de la beneficiari, asadar ele se retin in mod forfetar din toate rambursarile solicitate Comisiei Europene.

Din Raportul Curtii de Conturi Europene:

"Caseta 1.2 Exemple de corectii financiare forfetare - impactul la nivelul statelor membre. Fondul social european, in Romania: In aprilie/mai 2012, Comisia a identificat un numar de probleme grave in cadrul unui program operational FSE din Romania. Printre principalele probleme constatate se numarau deficiente in procedurile de selectie si in verificarile de gestiune, insuficiente la nivelul controalelor achizitiilor publice si cheltuieli neeligibile in anumite cazuri individuale. Dupa o negociere, Comisia si autoritatile romane au convenit asupra unei corectii forfetare de 25 %. Drept urmare, Romania a prezentat inca o declaratie de cheltuieli in cadrul FSE (intr-un cuantum mai mare decat 25 % din totalul cheltuielilor declarate anterior), in baza careia Comisia a platit Romaniei o suma modica (7 602 euro) in decembrie 2012. Corectiile (care, pana la 31 decembrie 2012, se ridicau la 81 de milioane de euro din contributia financiara a UE) nu au fost aplicate la nivelul proiectelor, impactul corectiei financiare constand in diminuarea ratei de cofinantare a acestui program operational.

Faptul ca aceste corectii nu au facut obiectul unei analize detaliate la nivelul proiectelor si, in consecinta, a recuperarii unor sume de la beneficiari este subliniat si in alt capitol al Raportului:

Impactul Corectiilor - analiza Curtii de Conturi Europene:

"Corectiile referitoare la implementarea FSE in Romania si a FEDER in Republica Ceha erau de tip forfetar. Ele nu au antrenat efectuarea unor recuperari (a se vedea caseta 1.2) de la beneficiari sau aplicarea unor corectii detaliate la nivelul proiectelor. Astfel, erorile identificate de Curte continua sa afecteze cheltuielile ( 21 ) declarate de statele membre in vederea justificarii rambursarii"

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro