Ministerul Fondurilor Europene a transmis HotNews un drept la replica in care recunoaste ca ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a facut declaratii referitoare la faptul ca "Romania plateste un miliard de euro corectii catre Comisia Europeana", dar institutia sustine ca afirmatia are "aceeasi logica" pe care o are si explicatia MFE, cum ca "Romania nu trebuie sa ia bani din resurse interne si sa ii vireze Comisiei Europene".

Replica MFE vine ca urmare a articolului "Misterul miliardului de euro pierdut de Romania din fondurile europene. Cum s-a ajuns la aceste pierderi, cine sunt vinovatii si de ce sunt iertati primarii care au facut greseli", publicat marti de HotNews.

Articolul punea in oglida afirmatiile ministrului Eugen Teodorovici privind corectii financiare de peste un miliard de euro pe care "Romania va trebui sa le plateasca Comisiei Europene" si explicatiile tehnice oficiale transmise de subalternii lui Teodorovici de la MFE, potrivit carora "contravaloarea corectiilor nu este achitata / returnata Comisiei, ci suma este retinuta, etapizat, din valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene de catre Romania".

  • "Romania va trebui sa plateasca Comisiei Europene, pentru deficiente in sistem din 2009-2011, peste un miliard de euro. E o suma fabuloasa, o suma care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu totii, suma pe care o platim cu totii pentru ca am avut un sistem deficitar, pentru ca am avut persoane in acest sistem fara pregatirea necesara si fara determinarea necesara de a face lucrurile sa fie asa cum trebuie", spunea ministul Teodorovici, la Medias, pe 31 octombrie, dupa cum conesma agentia Mediafax.
  • Explicatia tehnica a MFE, publicata de HotNews in 12 noiembrie:"Contravaloarea corectiilor nu este achitata / returnata Comisiei, ci suma este retinuta, etapizat, din valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene de catre Romania".

Contextul: Munca de lamurire cu primarii, inaintea alegerilor europarlamentare

Declaratiile Ministrului Teodorvici, din 31 octombrie, privind corectiile financiare pe care "Romania va trebui sa plateasca Comisiei Europene" au fost urmate atunci si de alte afirmatii ale acestuia, potrivit carora Guvernul nu va lasa in sarcina primarilor sa suporte pierderile din cauza deficientelor din absorbtia fondurilor europene.

"Nu puteam lasa primarii sa plateasca pentru chestiuni facute sau datorate sistemului de stat. Faptul ca acei primari au dat drumul la o licitatie pentru care au avut aprobare de la Agentia Nationala de Achizitii sau de la o structura de management a statului, nu puteam sa ii imputam acestei primarii un astfel de cost", mai spunea Teodorovici pe 31 octobrie.

Ministrul Eurgen Teodorovici, care este si senator PSD, a facut aceste declaratii intr-o perioada in care liderii politici de la Putere, in special social-democrati, au demarat deja un proces amplu de descentralizare in care ofera primariilor si consiliilor judetene o serie de institutii publice guvernamentale si obiective economice.

Toate acestea vin in conditiile in care in 2014 sunt programate alegerile europarlamentare si cele prezidentiale, primarii si liderii consiliilor judetene fiind vectorii campaniilor electorale in teritoriu.

De asemenea, miercuri, ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a si anuntat ca si-ar dori majorarea salariilor primarilor de comune si orase mici cu 10% in anul 2014, Guvernul scutindu-i pe toti primarii de la masura de inghetare a lefurilor in sectorul public.

De altfel, asta-vara primari din Asociatia Comunelor din Romania au amenintat ca nu se vor mai implica in campaniile electorale din 2014, daca Guvernul si Parlamentul nu modifica legsilatia incompatibilitatilor, dupa ce mai multi edili din intreaga tara au fost declarati incompatibili de catre Agentia Nationala de Integritate.

HotNews.ro publica integral replica transmisa miercuri de MFE, care face precizari "pentru o mai buna intelegere a subiectului":

"Declaratiile ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, referitoare la faptul ca Romania plateste un miliard de euro corectii catre Comisia Europeana, respectiv explicatiile tehnice transmise de Ministerul Fondurilor Europene au aceeasi logica si ambele sunt corecte.

Pentru o mai buna intelegere a subiectului, va transmitem urmatoarele precizari: din perspectiva tehnica a mecanismului de aplicare a corectiilor, corectiile se retin din declaratiile de cheltuieli transmise Comisiei Europene. Deci, Romania nu trebuie sa ia bani din resurse interne si sa ii vireze Comisiei Europene. Insa, faptul ca aceste corectii sunt retinute inseamna ca Romania plateste aceste corectii, in contul deficientelor din sistemul de implementare a fondurilor europene din perioada 2009-2011. Daca sumele retinute in prezent in urma aplicarii corectiilor nu ar fi fost retinute, nivelul absorbtiei fondurilor europene ar fi fost mai mare".