Consumul de energie este una dintre temele extrem de sensibile pentru producatorii din sectorul industrial, mai ales in domenii energofage, asa cum este si cel metalurgic. UE si BERD au dezvoltatRoSEFFsi EEFF, doua tipuri de finantari care ajuta aceste companii sa realizeze reduceri semnificative ale costurilor cu energia. Chiar si in conditiile unui context economic dificil, companiile din sectorul industrial au la dispozitie imprumuturi accesibile de pana la 2,5 milioane de euro pentru implementarea investitiilor in eficienta energetica.

Tractebel Engineering sustine implementarea programelor de finantare EEFF si RoSEFF in RomaniaFoto: Tractebel Engineering
  • Descopera in articol exemplele unor companii, inclusiv din industria metalurgica, care in urma implementarii finantarilor RoSEFF / EEFF au ajuns la economii de energie de pana la 70%.

Confruntata cu scaderea cererii pe piata globala, industria metalurgica resimte din plin efectele negative ale crizei economice. Inovatia si dezvoltarea de produse pot fi solutii pentru mentinerea pe piata a companiilor. Dar modernizarea nu se poate realiza decat prin investitii in echipamente si tehnologii noi, care permit adaptarea la economia ecologica si fabricarea unor produse competitive.

Cu toate ca principalele companii din industria metalurgica au trecut printr-un proces de restructurare, cresterea tarifelor la energie si a preturilor materiilor prime au afectat in mod direct rezultatele economico-financiare in domeniu.

Solutia?

Programele de finantare RoSEFF si EEFF dezvoltate de UE si BERD in Romania sunt o oportunitate usor de accesat prin comparatie cu fondurile structurale si au avantajul de a oferi imprumuturi de pana la 2,5 milioane de euro companiilor interesate de investiiile in domeniul energiei. (urmariti aici modul de accesare si conditiile programelor).

Imprumuturile RoSEFF si EEFF permit companiilor din domeniul metalurgic sa schimbe sau sa aduca modernizari echipamentelor si utilajelor utilizate in procesul de productie astfel incat sa realizeze economii importante, printr-un consum mai mic de energie. Prin sustinerea financiara oferita de UE si BERD, companiile pot implementa cele mai uzuale masuri de eficienta energetica precum modernizarea cuptoarelor (de incalzire, sinterizare, topire, calire sau revenire), a furnalelor si laminoarelor, liniilor de forjare, inlocuirea arzatoarelor sau implementarea unor Sisteme de Management Energetic specifice industriei metalurgice.

In Romania, peste 10 companii din domeniul metalurgic au beneficiat deja de avantajele oferite de programele RoSEFF sau EEFF, inregistrand economii semnificative ale consumului de energie.

  • Parcurgeti lista de mai jos pentru a vedea cum companii din domeniul metalurgic au obtinut rezultate notabile accesand RoSEFF si EEFF.

Studii de caz

Doosan IMGB, Bucuresti

Rezultatele pot fi spectaculoase. Dupa o finantare EEFF de 2,5 milioane de euro, Doosan IMGB, cel mai mare producator de piese turnate si forjate din Romania, a realizat reabilitarea a trei cuptoare, modernizarea centralei termice si instalarea unui Sistem de Management Energetic.

In urma investitiei realizate, consumul de energie total (gaze naturale si energie electrica) a scazut cu 27 GWh/an, in timp ce cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera a fost redusa cu 10.000 tCO2e/an.

In total, valoarea facturii de energie a producatorului s-a micsorat cu 1,5 milioane Euro/an, iar beneficiul economic global, luand in calcul imbunatatirile aduse productivitatii, ajunge la 2,2 milioane Euro/an. Grantul UE pentru finalizarea cu succes a investitiei in cazul Doosan IMGB se ridica la 375.000 de euro.

TAD - Catamaresti Deal, Botosani

Pentru TAD, accesarea unui credit RoSEFF de aproximativ 52.000 de euro a dus la scaderea cu 58% a consumului absolut de energie electrica si cu 79% a consumului specific pe unitatea de produs mai precis de la 1,69 kWh/piese prelucrate la 0,35 kWh/ piese prelucrate. Domeniul in care activeaza TAD este prelucrarea mecanica prin aschiere si deformare plastica a metalelor la rece. Compania a investit in inlocuirea a 4 echipamente folosite pentru lucrari de frezare si gaurire cu un centru de prelucrare cu comanda numerica CNC, care scade timpul de realizare al operatiunilor.

Delta Aluminiu, Slatina, Olt

Producator de profile din aluminiu, Delta a accesat o finantare EEFF in valoare de 125.000 euro pentru inlocuirea unui cuptor de incalzire a biletelor de aluminiu si inlocuirea arzatorului de gaz la cuptorul cu topire.

Implementarea investitiei a dus la o economie de energie de 70% sau de aproximativ 125.600 MWh/an si recuperarea investitiei in mai putin de 9 luni.

4 Motive pentru care o companie din domeniul metalurgic ar trebui sa acceseze finantari RoSEFF si EEFF

1. Economii de energie

Modernizarea capacitatii de productie este o componenta vitala in industria metalurgica ce duc la economii valoroase de energie. Conform estimarilor, in urma implementarii investitiilor RoSEFF / EEFF, un producator din industria metalurgica realizeaza economii de energie electrica sau gaze naturale de cel putin 25%.

2. Beneficii de mediu

Prin finantarile RoSEFF si EEFF, in functie de masurile tehnologice luate, producatorii din domeniu metalurgic inregistreaza o scadere de cel putin 40% a emisiilor de dioxid de carbon.

3. Consultanta gratuita

Toate companiile aplicante beneficiaza de consultanta gratuita oferita de Tractebel Engineering, companie desemnata de BERD pentru gestionarea proiectelor in Romania.

4. Primirea unui grant de pana la 15% din partea UE si BERD

Cu sprijinul consultantilor Tractebel Engineering, in cazul respectarii tuturor criteriilor de implementare a investitiei, compania aplicanta poate primi un grant de pana la 15%. Astfel, modernizarile implementate prin programele RoSEFF si EEFF pot fi realizate fara implicarea majora a capitalului propriu.

Citeste si: