Bugetul UE 2014-2020/ Leonard Orban: Atat sumele disponibile cat si noile proceduri sunt elemente pozitive, care vor ajuta Romania. Trei detalii esentiale

de EurActiv     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 20 noiembrie 2013, 15:08 Economie | EuROfonduri

Aprobarea bugetului multianual 2014-2020 la Bruxelles va fi urmata de o perioada negocieri cu statele membre, pe documentele care vor stabili efectiv cum vor fi alocate fondurile. "Ma astept ca primele sesiuni de cereri de proiecte sa nu fie mai devreme de jumatatea anului viitor", a declarat pentru EurActiv.ro Leonard Orban, fost Comisar European. Acesta a mai subliniat ca suma totala de aproape 40 miliarde euro va aduce o contributie importanta la modernizarea Romaniei, de aceea este crucial ca proiectele sa fie pregatite din timp. Cateva detalii esentiale care arata schimbarile pozitive incluse in regulamentele proaspat adoptate de Parlamentul European.

Iata trei dintre detaliile cele mai relevante aduse de noile proceduri, subliniate intr-o analiza a pachetului financiar 2014-2020, realizata de Leonard Orban:

  • se asigura eligibilitatea TVA nedeductibil pentru proiectele de infrastructura;
  • se introduc prevederi referitoare la alocari suplimentare pentru regiunile in care se inregistreaza somaj in randul tinerilor. Romania se numara printre statele care vor beneficia de aceasta prevedere, impactul estimat de catre Comisia Europeana pentru Romania fiind de 125 milioane euro.
  • se introduce o noua prevedere referitoare la aplicarea regulii de dezangajare n+3 pentru viitoarea perspectiva financiara (2014-2020) pentru toate statele membre.

"Din punct de vedere al Romaniei, desi nu suntem pe deplin multumiti de anvelopa totala aprobata, oricum este mult mai putin rau decat daca s-ar fi trecut pe bugete anuale, negociate in fiecare an, ceea ce ar fi pus sub semnul incertitudinii proiectele multianuale. Sumele primite de Romania, dar si noutatile aduse de proceduri, cum ar fi: flexibilitatea creditelor  de plata, revizuirea la mijlocul perioadei bugetare, sunt elemente pozitive si foarte utile care vor ajuta tara noastra", a mai declarat Orban.

Analiza realizata de fostul Comisar European mai arata ca suma totala obtinuta de Romania pentru urmatorii 7 ani reflecta faptul ca s-a atins obiectivul principal al Romaniei in cadrul negocierilor respectiv acela de a-si imbunatati pozitia de beneficiar net in relatiile financiare cu Uniunea Europeana fata de perioada 2007 - 2013, chiar daca fata de propunerea Comisiei Europene alocarile totale agreate pentru Romania de catre Consiliul European erau mai mici cu circa 8 miliarde euro (alocarile totale din propunerea Comisiei insumau aproximativ 47,7 miliarde euro).

Orban Biris European Consultants si EurActiv.ro prezinta, in data de 10 decembrie, al doilea seminar specializat dedicat viitoarelor fonduri europene 2014-2020. Companiile vor putea afla in avans ce variante de a atrage fonduri vor avea, in urmatorii 7 ani, in directia competitivitatii si investitiilor in inovare.
Detalii despre seminar si inscrieri - aici
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

850 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri