Parlamentul European si-a exprimat marti, 19 noiembrie, votul favorabil cu privire la cadrul financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2014-2020, acordul Parlamentului European descghizand calea catre aprobarea finala de catre Consiliu in urmatoarele saptamani, a informat miercuri Comisia Europeana.

Astfel, s-au incheiat doi ani si jumatate de negocieri intense, de cand Comisia a prezentat propunerile, la 29 iunie 2011.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca astfel UE va investi aproape o mie de miliarde de euro pentru crestere economica si locuri de munca in urmatorii 7 ani.

"Acum, Consiliul poate pecetlui acordul intr-un scurt timp. Uniunea Europeana va investi aproape un bilion de euro pentru crestere economica si locuri de munca in perioada cuprinsa intre 2014 si 2020. Bugetul UE este modest din punctul de vedere al dimensiunii sale, in comparatie cu avutia la nivel national. Insa bugetul alocat pentru un singur an inseamna mai multi bani - in preturile de astazi - decat valoarea intregului plan Marshall la vremea respectiva! Bugetul nostru modern si orientat catre viitor poate aduce o schimbare reala in vietile oamenilor.

Acesta va contribui la consolidarea si sprijinirea redresarii economice in curs la nivelul intregii Uniuni Europene. Fondurile sunt alocate pentru ca sa putem iesi din criza, sa oferim sprijin financiar celor care traiesc sub limita saraciei sau celor care sunt in cautarea unui loc de munca, pentru a oferi oportunitati de investitii intreprinderilor mici si asistenta comunitatilor locale, agricultorilor, cercetatorilor si studentilor. Acesta este un acord care vine in sprijinul fiecarei familii din Europa. Europa este parte a solutiei", a declarat Barroso, citat de un comunicat transmis de Reprezentanta CE la Bucuresti.

Janusz Lewandowski, comisarul pentru buget si programare financiara, a declarat ca prin viitorul cadru Financiar Multianual UE poate asigura "previzibilitatea finantarii pentru aproximativ 20 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii europene, pentru milioanele de persoane cele mai sarace din lume, pentru aproximativ 100 000 de orase si regiuni, precum si pentru mii de laboratoare si universitati".

Care este valoarea bugetului si pentru ce este alocat?

  • Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020 permite Uniunii Europene sa investeasca pana la 960 de miliarde euro in credite de angajament (1,00% din VNB al UE) si 908,4 miliarde euro in credite de plata (0,95% din VNB al UE).
  • Instrumentele pentru situatii neprevazute (precum Rezerva pentru ajutoare de urgenta, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate si Instrumentul de flexibilitate) si Fondul european de dezvoltare se afla in afara plafoanelor CFM. In cazul in care ar fi activate integral, acestea reprezinta inca 36,8 miliarde euro (sau 0,04% din VNB al UE).
  • Cadrul bugetului UE pentru 2014-2020 defineste prioritatile in materie de cheltuieli care sunt orientate catre crestere economica durabila, locuri de munca si competitivitate, in conformitate cu strategia UE de crestere economica, ¬Europa 2020¬. De exemplu, in comparatie cu cadrul actual, suma aferenta rubricii 1a (Competitivitate pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca) este majorata de la 91,5 miliarde euro (= 9,2% din buget) la 125,6 miliarde euro (13,1% din buget).

12 puncte principale ale CFM 2014-2020, potrivit Comisiei Europene:

  • "Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot conta pe sprijin de la viitorul buget al UE, care aduce o contributie semnificativa la crearea de locuri de munca prin intermediul Fondului social european (FSE) si al Fondului european de dezvoltare regionala. Cel putin 70 de miliarde euro (adica aproximativ 10 miliarde euro anual) vor fi disponibile in cadrul FSE in acest scop, completand actiunile nationale in acest domeniu. Noua Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor corelata cu FSE si in valoare de cel putin 6 miliarde euro va sprijini punerea in aplicare a ¬Garantiei pentru tineret¬ in perioada 2014-2015. In ansamblu, politica de coeziune reformata va pune la dispozitie pana la 366,8 miliarde euro2 pentru a se investi in regiunile, orasele si economia reala a Europei.
  • Mai multi tineri ca niciodata isi pot planifica sederea in strainatate cu sprijinul acordat din noul program Erasmus + al Uniunii Europene. Avand obiectivul de a promova competentele si capacitatea de insertie profesionala, programul va dispune de un buget de aproape 15 miliarde euro3, cu 40% peste nivelul actual, in termeni reali. Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesionala, pentru a munci sau pentru a desfasura activitati de voluntariat in strainatate, printre acestea numarandu-se 2 milioane de studenti din invatamantul superior, 650 000 de ucenici si de elevi din invatamantul profesional, precum si peste 500.000 de tineri implicati in programe de schimb de experienta sau de voluntariat in strainatate.
  •  Cultura europeana, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, arta spectacolului, patrimoniul si domeniile conexe vor beneficia de un sprijin mai ridicat in cadrul noului program ¬Europa creativa¬ al UE. Cu un buget de aproximativ 1,5 miliarde euro pentru urmatorii sapte ani (in termeni reali cu 9% peste nivelurile actuale) programul va stimula sectoarele culturale si
  • Activitatea de cercetare si inovare finantata de UE va contribui mai bine la imbunatatirea calitatii vietii europenilor si va consolida competitivitatea globala a UE. Noul program pentru cercetare si inovare, Orizont 2020, dispune de un buget de aproape 80 de miliarde euro ¬ cu aproximativ 30% mai mult, in termeni reali, decat in cadrul actual. Programul Orizont 2020 este, in mod clar, un element central al efortului UE de a genera crestere economica si de a crea noi locuri de munca in Europa.
  • Intreprinderile mici si mijlocii se pot astepta la 2,3 miliarde euro ca sprijin pentru a stimula competitivitatea acestora, cresterea economica si crearea de locuri de munca in Europa. COSME este primul program al UE care vizeaza IMM-urile si care va facilita accesul acestora la pietele din interiorul si din afara UE si va oferi un acces mai usor la finantare prin garantii pentru imprumuturi si capital de risc.
  • Cresterea economica si locurile de munca in Europa depind in mod esential de investitiile in infrastructura. Cetatenii si intreprinderile intampina de prea multe ori obstacole deoarece retelele de infrastructura din intreaga Europa, in transporturi, energie sau TIC, sunt incomplete, ineficiente sau pur si simplu inexistente. Cu 33,3 miliarde euro (26,3 miliarde euro pentru transporturi9, 5,9 miliarde euro pentru sectorul energetic, 1,1 miliarde euro pentru sectorul digital), noul mecanism Conectarea Europei va fi principalul instrument pentru investitii strategice de infrastructura la nivel european.
  • Fondurile publice limitate accentueaza necesitatea de a debloca alte surse de finantare si, prin urmare, genereaza un efect de parghie pentru bugetul UE, comparativ cu finantarea prin grant direct. Acesta este tocmai scopul instrumentelor financiare, cum ar fi imprumuturi, garantii, capitaluri proprii si alte instrumente de partajare a riscurilor, care pot fi utilizate pe scara mai larga in bugetul pentru 2014-2020. Acestea vor fi puse in aplicare in cooperare cu Banca Europeana de Investitii (BEI), Fondul European de Investitii (FEI) si bancile de promovare nationale. Scopul acestor instrumente este de a aborda deficientele specifice ale pietei, in domenii precum finantarea pentru IMM-uri, proiecte de cercetare si dezvoltare, eficienta energetica si infrastructurile-cheie.
  • Cel putin 20% din bugetul UE pentru 2014-2020 va fi cheltuit pentru proiecte si politici legate de clima. Angajamentul de 20% tripleaza ponderea actuala de 6-8% si ar putea genera pana la 180 de miliarde euro reprezentand finantare pentru clima in toate domeniile principale de cheltuieli, inclusiv fonduri structurale, cercetare, agricultura, politica maritima si pescuit, precum si dezvoltare.
  • In Politica agricola comuna (PAC) agricultorii vor beneficia, de asemenea, de o pozitie mai solida in cadrul lantului productiei alimentare si noua politica agricola comuna va fi mai bine directionata, mai eficienta si mai transparenta. Deoarece este o veritabila politica comunitara, peste 70% din fondurile agricole din Europa provin astazi de la UE si nu din trezoreriile nationale sau regionale. Cota sa in CFM pentru perioada 2014-2020 va fi dupa cum urmeaza: 312,7 miliarde euro sau 29% pentru cheltuielile legate de piata si ajutoare directe (pilonul 1); iar 95,6 miliarde euro sau 9% pentru dezvoltarea rurala (pilonul 2).11 In 1984, ponderea PAC in buget era de aproximativ 70% din bugetul total al UE.
  • Regulile de finantare vor fi mult mai simple si, prin urmare, mult mai usor de inteles pentru beneficiari, riscul de eroare fiind astfel redus. In total, se introduc aproximativ 120 de masuri de simplificare. De exemplu, in cadrul politicii de coeziune, al dezvoltarii rurale si al fondului pentru pescuit, investitiile UE vor fi simplificate prin intermediul unor norme comune pentru toate aceste fonduri de investitii si structurale europene, precum si prin norme contabile mai simple, prin cerinte de raportare mai bine definite si prin utilizarea mai frecventa a tehnologiilor digitale (¬e-coeziune¬).
  • Viitorul buget va sprijini cooperarea in materie civila si penala, va permite persoanelor sa isi exercite mai bine drepturile lor in calitate de cetateni europeni si va promova egalitatea. De asemenea, va oferi finantare pentru a aborda aspectele transfrontaliere, precum azilul, migratia, controlul frontierelor si vizele, precum si combaterea criminalitatii si a terorismului. Capacitatea UE de a raspunde rapid si eficient la crizele legate de migratie sau de securitate va fi consolidata prin intermediul unui mecanism de raspuns in caz de urgenta. Sumele prevazute pentru cetateni, azil, migratie, sanatate, consumatori si securitate in cadrul rubricii 3 vor creste cu 26,5% comparativ cu perioada precedenta.
  • In calitatea sa de actor global responsabil, UE va continua angajamentul sau fata de restul lumii. Relatiile cu vecinatatea noastra imediata, la est si la sud, si cu partenerii nostri strategici va ramane o prioritate. Pe masura ce interdependenta globala creste, securitatea si prosperitatea noastra trebuie sa fie promovate dincolo de frontierele noastre. Acesta este motivul pentru care obiectivul general al actiunii externe in contextul noului cadru financiar multianual (CFM) va fi de a asigura faptul ca UE ramane un partener influent si eficace care promoveaza democratia, pacea, solidaritatea, stabilitatea, reducerea saraciei, prosperitatea atat in imediata vecinatate a UE, cat si in intreaga lume".