Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana privind absorbtia banilor din Fondul Social European, cu o rata de numai 26%, mai putin de jumatate din media UE, releva datele furnizate luni de Comisia Europeana.

Absorbtia din FSEFoto: Comisia Europeana

In perioada de programare 2007-2013, Romania are alocati din FSE un total de 3,68 miliarde de euro, din care a reusit sa absoarba numai 26%, ca plati intermediare cumulate efectuate de Comisie, pe baza cheltuielilor certificate. Situatia este valabila pana la data de 31 octombrie 2013.

Din totalul alocarilor FSE, Romaniei ii revin numai pentru componenta "Cresterea participarii migrantilor la ocuparea fortei de munca" si "Integrarea persoanelor dezavantajate pe piata muncii" peste 433 de milioane de euro in perioada 2007-2013, insa Romania nu a reusit sa atraga decat 11,7%.

In Romania, FSE alimenteaza in principal Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de la Ministerul Muncii, dar si PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

La nivelul intregii Uniuni Europene, FSE cuprinde 75,6 miliarde de euro, din care Comisia aplatit statelor membre in total 54%. Pe prioritatile "Cresterea participarii migrantilor la ocuparea fortei de munca" si "Integrarea persoanelor dezavantajate pe piata muncii", statele membre au alocati in total aproape 1,15 miliarde de euro, insa rata de absorbtie a fost de 15,1%.

Spre comparatie, Bulgaria a primit plati in FSE de 46%, Ungaria 34%, iar Polonia 62% din sumele care le-au fost alocate.

Cele mai bune rate de absorbtie a banilor europeni din fondul social au inregistrat:

  • Letonia 83%
  • Portugalia 76%
  • Austria 75%
  • Estonia 72%