Organizatiile din domeniul educatiei care vor sa solicite finantare in cadrul programului european Erasmus+ pot sa inceapa de astazi sa isi pregateasca cererile de grant. Comisia Europeana a publicat online Ghidul Erasmus+, iar fondurile disponibile in 2014 pe acest program sunt in valoare de 1,8 miliarde EUR. Noul program UE pentru educatie este deschis organizatiilor din domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului. Ele pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie.

Erasmus+Foto: europa.eu

Organizatiile care doresc sa solicite finantare in 2014 in cadrul Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, pot incepe pregatirea cererilor lor de grant incepand de astazi, a anuntat Comisia Europeana printr-un comunicat remis HotNews.ro.

Organizatiile din Romania interesate de acest program trebuie sa transmita cererile la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, www.anpcdefp.ro, sau la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Programul este deschis organizatiilor din domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului. Ele pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizatia de care apartin, care vor solicita grantul, informeaza executivul european.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat ca "procesul de lansare a programului Erasmus+ este in prezent in etapa finala si suntem pregatiti pentru etapa de implementare. Incurajez organizatiile sa studieze cu atentie ghidul programului, pentru a se asigura ca vor fi pe deplin pregatite in momentul in care procesul de solicitare a finantarii va incepe online. Datorita cresterii cu 40% a bugetului Erasmus+, peste 4 milioane de persoane, inclusiv studenti, stagiari, cadre didactice si voluntari, vor beneficia de granturi in urmatorii sapte ani". Programul european Erasmus+ urmeaza sa fie implementat in perioada 2014-2020.

In 2014 vor fi disponibile, in cadrul programului Erasmus+, fonduri in valoare de 1,8 miliarde EUR pentru:

  • a promova oportunitatile de mobilitate deschise studentilor, stagiarilor, cadrelor didactice si altor categorii de personal implicat in invatamant, tinerilor care participa la schimburile destinate lor si voluntarilor. Termenul pentru depunerea cererilor vizand proiecte care implica mobilitate este 17 martie 2014;
  • a crea sau a consolida parteneriate intre institutiile si organizatiile din domeniul invatamantului, formarii profesionale si tineretului, pe de o parte, si operatorii economici, pe de alta parte. Termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014;
  • a sustine dialogul si a dezvolta o baza de cunostinte necesare pentru realizarea reformei in sistemele de educatie, de formare profesionala si in cele care vizeaza tineretul.

Consortiile, organizatiile si grupurile de coordonare pot depune o singura cerere in numele mai multor organizatii.

Pe langa universitati si institutii de formare profesionala, vor beneficia de finantare, pentru prima data, noi parteneriat: asa-numitele "Aliante ale cunoasterii" si "Aliante ale competentelor sectoriale" vor crea sinergii intre educatie si munca, permitand institutiilor de invatamant superior, furnizorilor de formare profesionala si intreprinderilor sa promoveze inovarea si spiritul antreprenorial si sa dezvolte noi programe de invatamant si noi calificari pentru a atenua problema deficitului de competente, precizeaza Comisia Europeana.

In domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte transnationale care sustin sportul de masa si care abordeaza provocari transfrontaliere precum "aranjarea" meciurilor, dopajul, violenta si rasismul si care favorizeaza buna guvernanta, egalitatea de sanse intre femei si barbati, incluziunea sociala si activitatea fizica pentru toti.

Context

Ghidul programului Erasmus+ ofera informatii detaliate referitoare la obiective, la prioritati, la oportunitatile de finantare pentru fiecare actiune, inclusiv informatii tehnice privind cererile de grant si procesul de selectie, precum si cu privire la dispozitiile financiare si administrative legate de acordarea granturilor.

Programul Erasmus+ combina toate schemele de finantare actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala si tineret, inclusiv Programul Invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul "Tineret in actiune" si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). El introduce, de asemenea, pentru prima data, masuri de sprijin in favoarea sportului.

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape 6 milioane de tineri din UE sunt someri - nivelul somajului depasind 50% in anumite tari. In acelasi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in angajarea de personal cu competentele necesare. Aceasta demonstreaza existenta unui deficit semnificativ de competente in Europa. In acest contextul, programul Erasmus+ incearca sa ofere oportunitati de studiu, de formare profesionala, de a acumula experienta profesionala sau de a participa la actiuni de voluntariat in strainatate.

Calitatea si relevanta organizatiilor si sistemelor europene de educatie, de formare si care vizeaza tineretul vor fi consolidate prin sprijinul acordat imbunatatirii metodelor de predare si de invatare, noilor programe de invatamant si dezvoltarii profesionale a membrilor personalului didactic si a lucratorilor din domeniul tineretului, inclusiv prin intermediul unei cooperari mai stranse intre institutiile de invatamant si operatorii economici.

Bugetul de 14,7 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020 tine cont de previziunile de inflatie si reprezinta o crestere cu 40 % fata de nivelurile actuale. Este de asteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru invatamantul superior care implica mobilitate si pentru consolidarea capacitatilor in cazul tarilor care nu sunt membre ale UE. Negocierile in acest sens vor fi finalizate in 2014.

Citeste si: