Presedintele Traian Basescu a respins de la promulgare o lege pentru aprobarea unei ordonante de urgenta a Guvernului privind accelerarea procedurilor in absorbtia fondurilor europene, act normativ care, insa, elimina un termen de 5 zile lucratoare pana la care autoritatile de management pentru programele operationale sunt obligate sa faca platile catre beneficiari.

Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta se va intoarce astfel la Parlament, cre va putea sa admita sau sa respinga cererea de reexaminare emisa de presedinte.

In tot acest timp se aplica mai departe ordonanta de urgenta in forma emisa de Guvern, care oricum fusese doar conformata de Legislativ.

Ordonanta de urgenta se refera, printre altele, la modificarea unor termene ale autoritatilor de management pentru notificarea platii beneficiarului, sistemul devenind astfel mai flexibil prin scaderea termenului de la 45 de zile la 20 de zile lucratoare de la data depunerii cererii de rambursare.

Basescu reclama insa ca ordonanta elimina termenul de maxim 5 zile lucratoare acordat autoritatii de management de la momentul la care aceasta dispune de resurse in conturile sale, in vederea virarii beneficiarului a sumei aferente valorii cheltuielilor rambursabile si contravalorii taxei pe valoare adaugata considerata neeligibila.

"In acest sens se deturneaza astfel partial scopul propus initial, acela de flexibilizare si eficientizare a sistemului, avand in vedere faptul ca autoritatea de management nu mai este tinuta de niciun termen. Eliminarea termenului de 5 zile lucratoare aplicabil Autoritatii de Management pentru efectuarea rambursarii catre beneficiar vine in contradictie cu obiectivul de stimulare a absorbtiei fondurilor europene", sustine presedintele.