Comisia Europeana a acceptat realocarea unor fonduri europene de 240 de milioane de euro de la Programul Operational Sectorial Transport si POS Mediu la Programul Operational Regional, pentru lucrari la scoli, spitale si drumuri judetene, dupa ce initial Ministerul Fondurilor Europene solicitase ca mutarea sa acopere 350 de milioane de euro.

Ramona Manescu, Eugen Teodorovici, Liviu DragneaFoto: Colaj Foto, Guvernul Romaniei, uelive.ro

Informatia a fost anuntata vineri de Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Astfel, Programul Operational Transport, de la Ministerul Transporturilor, condus de liberala Ramona Manescu pierde 140 de milioane de euro, insa Ministerul Fondurilor Europene voia sa mute 250 de milioane de euro de la POS Transport la Programul Operational Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de social-democratul Liviu Dragnea.

De la POS Mediu, program gestionat de Autoritatea de Management a Ministerului Mediuluil, condus de social-democrata Rovana Plumb, au fost mutati 100 milioane de euro catre POR, asa cum isi propusese MFE de la bun inceput.

Cei 240 de milioane de euro realocati de la Transport si Mediu la POR vor fi utilizati astfel:

  • 173 milioane de euro pentru scoli si spitale.
  • 67 milioane de euro pentru drumuri judetene.

"Decizia Comisiei Europene va avea un impact important asupra dezvoltarii comunitatilor locale", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Totodata, Ministerul Fondurilor Europene sustine ca "realocarea fondurilor nu afecteaza implementarea proiectelor aprobate deoarece sumele care au fost realocate nu erau contractate la nivelul POS Transport, respectiv POS Mediu".

Surse guvernamentale au declarat, pentru HotNews.ro, saptamana trecuta, ca la Intalnirea anuala a reprezentantilor serviciilor Comisiei Eurpene cu sefii de autoritati de management din Romania, din 10 decembrie, seful adjunct al Unitatii pentru Romania din cadrul Directoratului general politici regionale (DG REGIO) al CE, germanul Anton Schrag, a lasat sa se inteleaga ca Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa regandeasca realocarile solicitate, de bani europeni de la Transporturi la Dezvoltare Regionala.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunta ca avea sa ceara Comisiei Europene permisiunea de a realoca 350 de milioane de euro din banii europeni alocati pentru Programul Operational Sectorial Transport si POS Mediu la Programul Operational Regional.

Prin aceasta realocare de bani europeni, viceprmierul Liviu Dragnea ar avea de castigat si mai multa sustinere din partea alesilor locali - banii de la transporturi se muta practic de la lucrari de anvergura mare, derulate de cateva companii puternice, majoritatea straine, la lucrari mici, cum sunt cele de renovare a unor scoli si spitale din teritoriu, efectuate de firme mici, locale.

In schimb, Ministerul Fondurilor Europene subliniaza ca Programul Operational Regional, catre care a fost redistribuita suma de 240 milioane de euro, "este cel mai performant program".

"Prin intermediul acestui program, Romania a atras pana la data de 17 decembrie peste 1,64 miliarde de euro. In acelasi timp, sumele solicitate Comisiei prin intermediul POR pentru a fi rambursate Romaniei, se ridicau la aproximativ 1,75 miliarde de euro. Astfel, rata de absorbtie curenta aferenta POR era de aproximativ 47%. Tot la data de 17 decembrie, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune era de peste 28%", a mentionat MFE.

Citeste si:

Comisia Europeana, reticenta la realocarea banilor europeni de la autostrazi la micile lucrari pentru scoli si spitale. Miza politica PSD-PNL din spatele celor 250 de milioane de euro

TOP ministere la absorbtia banilor UE. Cat a atras Romania in luna noiembrie din fondurile structurale si de coeziune