Profesorii si expertii implicati in proiectele din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor incasa integral sumele care li se datoreaza, potrivit unui memorandum adoptat luni de Guvern, a informat Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Eugen Teodorovici in studioul HotNews.ro/EurActiv.roFoto: Hotnews

Documentul, initiat de Ministerul Fondurilor Europene, prevede ca in cel mult 15 zile lucratoare, Autoritatea de Management POS DRU si MFE vor emite o instructiune care va reglementa modul in care vor fi platite sumele restante catre profesori si experti, a precizat sursa citata.

In cazul contractelor de finantare intrate in vigoare inainte de data de 1 ianuarie 2011, cand a intrat in vigoare Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, au fost aplicate limitari in privinta sumelor platite profesorilor si expertilor, respectiv in privinta numarului de profesori si experti care puteau fi cooptati in cadrul acestor proiecte, explica MFE.

Incepand cu anul 2011, nivelul onorariilor achitate celor mai multi experti implicati in proiectele POS DRU a fost limitat in functie de salariul de baza din contractul individual de munca incheiat de acestia cu beneficiarii sau partenerii POS DRU.

Ministerul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat ca profesorii si expertii care vor beneficia de viitoarea reglementare suferisera taieri ale onorariilor legale aferente muncii derulate in proiectele europene "din cauza unei interpretari eronate a legislatiei" incepand cu anul 2011.

"Decizia luata astazi de Guvernul Romaniei reprezinta de fapt deblocarea platilor catre profesori, salariati ai inspectoratelor scolare judetene, ai scolilor si catre alti experti care au contracte cu diferite institutii de stat si care, din cauza unei interpretari eronate a reglementarilor legale, incepand cu anul 2011, nu si-au primit toti banii care li se cuvin pentru munca prestata in cadrul proiectelor POS DRU", a aratat Teodorovici, citat de un comunicat al MFE.