Premierul Victor Ponta considera ca Acordul de Parteneriat nu a fost respins de catre expertii Comisiei Europene deoarece nici nu a fost transmis. "Domnule Teodorovici (n.red. ministrul fondurilor europene), sa nu obositi sa explicati, chiar si domnului Nazare, ca nu ne-a respins nimeni Acordul de parteneriat pentru simplul motiv ca nu l-am trimis, cum nu l-a trimis, de fapt, nimeni in Europa", a declarat premierul. Reamintim ca expertii CE au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica.

Ponta a mai spus ca saptamana viitoare va fi organizata o sedinta speciala pe aceasta tema. "Va rog pe toti atentie maxima pe finalizarea, implementarea programelor din 2007-2013 si, de asemenea, pe intocmirea Acordului de parteneriat. De altfel, saptamana viitoare vreau cu toti ministrii care aveti atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene sa facem o sedinta speciala pentru 2014-2020", a spus Ponta in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.

Expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE ese valorificata. Criticile Bruxelles-ului persista, dupa ce anul trecut Executivul european a criticat Guvernul Romaniei pentru documentatia intermediara transmisa la Comisie pentru pregatirea absorbtiei fondurilor UE 2014-2020.

Noile observatii au fost transmise de catre expertii Comisiei Europene (CE) prin intermediul misiunii Romaniei la Bruxelles, la sfarsitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizata in luna octombrie, relateaza Mediafax.

Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai avansata decat un simplu draft si indica modul in care autoritatile romane si-au propus sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, a fost prezentata, in octombrie, membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, in 25 iulie, ministrul Toedorovici declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate".

Declaratia era sustinuta dupa ce o prima forma a documentului care stabilea modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020, conform informatiilor transmise atunci de MEDIAFAX, generase deja criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", astfel incat trebuia refacut pana in septembrie.